menu

Man's Quest for God: Studies in Prayer and Symbolism - Abraham Joshua Heschel (1954)

Alternatieve titels: In het Licht van Zijn Aangezicht: De Betekenis van Gebed in de Joodse Gedachtenwereld | Quest for God: Studies in Prayer and Symbolism

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Engels
Ideeƫnliteratuur

165 pagina's
Eerste druk: Charles Scribner's Sons, New York (Verenigde Staten)

In dit boek onderzoekt rabbijn Heschel de diepgaande aspecten van gebed en religieuze symboliek. Hij verdiept zich in de menselijke zoektocht naar een betekenisvolle verbinding met God, waarbij hij de rol van gebed als spirituele discipline onderzoekt en de symbolen die deze dialoog vereenvoudigen.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
5,0
Abraham Joshua Heschel (Warschau 1907 - New York 1972) stamde af van een befaamde chassidische rabbijnen-familie. In 1937, de beginjaren van het nazi-regime, volgde hij Martin Buber op in het Jüdische Lehrhaus in Frankfurt. Een instituut dat al snel werd ontbonden door het regime. Na een kort verblijf in Warschau, wist hij vlak voor de Duitse inval te ontkomen naar Engeland en vandaar naar de Verenigde Staten waar hij tot zijn dood hoogleraar was in de joodse ethiek en mystiek, verbonden aan het Jewish Theological Seminary of America in New York.

In dit boek gaat het over gebed en symboliek. Met beide heeft de auteur moeite. Het joodse leven speelt zich af in de daad (gevoegd aan het woord) en is minder ‘spiritueel’ ingesteld, om een modern begrip te gebruiken. Toch gaat het in het joodse geloof om een persoonlijke relatie met een persoonlijke God. Alleen tegenover die persoonlijke God kan een mens verantwoording afleggen en aangesproken worden.

“We weten het. Ons gebed is ontoereikend. Onze woorden schieten tekort. Onze meest verheven termen blijven onder de maat.” (64)

“Symbolen zijn verleidelijk omdat zij de verwachting wekken dat zij geloofswaarheden en gebruiken die voor ons hun betekenis verloren hebben, opnieuw tot leven zullen brengen. Maar wat ze doen is het geloof degraderen tot een fabeltje, de geboden tot riten, de profetie tot literatuur, de theologie tot esthetica.” (132)

In het Nederlands vertaald is het boek al decennia opgenomen in het fonds van uitgeverij Bijleveld in Utrecht en nog steeds in herdruk op voorraad.

Dit boek, met de wat onhandige Nederlandse vertaling van de titel, is een klassieker te noemen en heeft vandaag zijn zeggingskracht nog niet verloren. Voor wie kennis wil maken met joods denken en geloven, is Heschel een uitstekende gids. Voor mijzelf een boek dat me na aan het hart ligt.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:35 uur

geplaatst: vandaag om 20:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.