menu

Le Navire Night - Marguerite Duras (1978)

Alternatieve titels: Nachtschip Night | Perlouses #14

mijn stem
3,79 (7)
7 stemmen

Frans
Psychologisch

63 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Chatten avant-la-lettre. Alleen het medium is anders. Hier nog een gewone telefoon, waardoor een jonge vrouw nachtenlang een maskerade van liefde en lust opbouwt met een man. Tot zij hem haar foto zendt, aldus het magisch monopolie van haar stem doorbrekend, en de vaart stokt. Het gechat, de misleidingen en nog wat fantasierijke rituelen komen vervolgens wel weer op gang, de zinnen geraken wel weer op drift, maar ook kondigt zich een tragisch einde aan en verliest Orpheus alsnog zijn Eurydice. Evenzogoed kunnen de waarnemingen echter op zinsbegoocheling berusten of elders zijn gedaan. Niets staat vast, zeker niet indien zo terloops gememoreerd onder de doodstille hitte in Athene of in het Archeologisch Museum.

zoeken in:
avatar van JJ_D
4,0
Onbegrijpelijk, maar sfeervol werkje van de française Marguerite Duras. Ik moet de film maar eens gaan zien om er meer klaarheid in te zien, maar intrigeren doet het wel - dankzij de universele thematiek van haar basisgegeven: het verlangen. Later meer.
3*

4,0
Dit tragische verhaal is heel poëtisch geschreven.

4,0
Boeiend verhaal van Duras over hoe verlangen wordt gestimuleerd door de afstand en obstakels tussen geliefden, en over hoe dat verlangen eigenlijk enkel maar kan bestaan door die afstand en problemen. In haar typische post-modernistische, haast filmische, stijl bewerkt ze hier dit traditioneel literair thema aan de hand van een ogenschijnlijk banale anekdote. Het resultaat is een hoogst poëtische, van ironie gevrijwaarde tekst die zich niet gemakkelijk laat vastpinnen. Uitstekend leesvoer voor zowel romantische als nuchtere zielen!

avatar van JJ_D
4,0
Telkens ik het lees, laat ik een traan. Verdient zeker nog maar eens een halfje erbovenop.
4*

avatar van eRCee
2,5
Mij te fragmentarisch en in z'n vorm ongrijpbaar. Wel knap dat Duras nog steeds een bepaald gevoel weet over te brengen, maar in de andere twee boeken die ik van haar las was dat gevoel sterker en de vorm beter geslaagd (dat wil zeggen: meer naar mijn smaak).

Gast
geplaatst: vandaag om 07:31 uur

geplaatst: vandaag om 07:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.