menu

Israël-Palestina - Derk Walters (2024)

Alternatieve titel: Elementaire Deeltjes Nr. 84

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Nederlands
Historisch / Journalistiek

160 pagina's
Eerste druk: Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam (Nederland)

De aanval van Hamas op Israël van 7 oktober 2023 schokte de regio en de wereld. Voor Israëliërs resulteerde de aanval in een groot psychologisch trauma. Bij de militaire reactie, met bombardementen en een grondinvasie in Gaza, werden tienduizenden Palestijnen gedood en bijna twee miljoen mensen van huis en haard verdreven. Het Israëlisch-Palestijnse conflict stond in de jaren hiervoor in het Westen steeds minder in de belangstelling. Dat is in één klap veranderd. Historisch gezien is Israël altijd al onderwerp geweest van felle debatten over religie, de Holocaust, kolonialisme en terrorisme. In dit Elementair Deeltje gaat Derk Walters in op de historische context van het conflict. Hij legt uit waarom mensen langs elkaar heen praten als het over dit onderwerp gaat, en waarom oplossingen ver buiten bereik liggen.

zoeken in:
avatar van mjk87
2,5
Dit soort boekjes van Elementaire Deeltjes zijn vaak wel prettig omdat er redelijk neutraal en zakelijk een bepaald onderwerp wordt gebracht. Nu is het dus tijd voor Israël-Palestina, een onderwerp met een behoorlijke polarisatie. Ik kende de schrijver niet en heb dat maar even zo gehouden om er zo blank mogelijk in te gaan maar na een aardige introductie kwamen wel al de eerste signalen dat de schrijver toch wel zijn sympathie bij de Palestijnen heeft (en later op Twitter heb ik hem opgezocht en inderdaad, dat bleek ook zeker zo te zijn).

Een voorbeeld? Al in het begin komt er een interessante these naar voren dat de huidige Joden helemaal niet per se afstammen van de Joodse volk uit de tijd van de Bijbel en dat ook Herbreeuws pas in de 19e eeuw weer opmars maakte en weer een levende taal werd. Echter, dat punt over de Joodse afkomst is gebaseerd op slechts één geleerde (dat is wat weinig bij zo'n essentieel deel in dit conflict) en dat er over de afkomst en oorsprong van de Palestijnen ook wel een boom valt op te tuigen wordt niet gerept. Sterker, in het eerste hoofdstuk over de geschiedenis praat Walters al consequent over de Palestijnen alsof het huidige Palestijnse volk wel haar wortels daar als volk al eeuwen zo niet millenia heeft liggen. Dan leg je wel als schrijver al je kaarten op tafel hoe je hier over denkt, ook al schrijf je dat Israël wel bestaansrecht heeft (er zijn er genoeg die anders vinden).

Het boekje heeft Israël-Palestina maar draait veel meer om Israël. Israël in het conflict, Israël t.o.v. de rest van de Arabische wereld, Israël en de wereld etc. En dit boek gaat ook nadrukkelijker in op de daden van Israël dan die van Palestina, en dan vooral de negatieve daden.

Enfin, ik had hier dus wel meer een neutrale blik willen zien. Dat maakt niet dat dit vreselijk slecht is. Er wordt in een beperkte ruimte wel helder uitgelegd hoe het conflict in elkaar zit (alleen moet je als lezer in ogenschouw nemen dat die visie wat gekleurd is) en zeker aan het eind komt Walters met enkele rake opmerkingen waarom dit conflict nauwelijks op te lossen is. 2,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:29 uur

geplaatst: vandaag om 00:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.