menu

De Spreekkamer Is Lek: Hoe Datahonger de GGZ Overneemt - Tom Grosfeld (2024)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Journalistiek / Waargebeurd

150 pagina's
Eerste druk: Bot, Leiden (Nederland)

Wanneer je naar een therapeut of psychiater gaat, verwacht je dat jouw gevoelige informatie in de spreekkamer blijft. Voor veel ggz-patiënten is die privacy zelfs van cruciaal belang. Ze hebben een vrije ruimte nodig waarbinnen ze hun gedachten, herinneringen en fantasieën zonder aarzeling kunnen bespreken. Wanneer die veiligheid ontbreekt, stagneert hun herstel of zouden ze zorg zelfs kunnen gaan mijden. Deze vertrouwelijkheid staat door toenemende datahonger onder druk. De overheid probeert al ruim een decennialang om data van ggz-patiënten te verzamelen en de spreekkamer te betreden. Het geloof lijkt te zijn ontstaan dat ze zonder die gegevens de sector niet kunnen beheersen. En met de nieuwste dataverzameling zijn de intieme, medische gegevens van 800.000 ggz-patiënten bij de overheid beland. Het gemak waarmee het medisch beroepsgeheim van behandelaren en de privacy van patiënten binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt doorbroken, moet ons zorgen baren. Het doel is om de zorg te verbeteren. Maar kan dat wel met deze data en tegen welke prijs? Tom Grosfeld duikt in de wereld van de ggz, en doet een oproep om privacy en vertrouwelijkheid te beschermen. Dat is niet alleen belangrijk voor ggz-patiënten, maar voor ons allemaal.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Artikel in de Groene Amsterdammer d.d. 28 augustus 2024 (mogelijk € nu nog gratis)

‘Ik ga niet mijn ziel omkeren als dat niet in de spreekkamer blijft’
De geestelijke gezondheidszorg is gebaseerd op het vertrouwen tussen patiënt en therapeut. Spreken met een therapeut is moeilijk genoeg, maar nu wil de overheid die privacy doorbreken. ‘Ik vind dat bedreigend.’

Gast
geplaatst: vandaag om 02:15 uur

geplaatst: vandaag om 02:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.