menu

Nooit Meer Slapen - Willem Frederik Hermans (1966)

mijn stem
4,11 (472)
472 stemmen

Nederlands
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

De jonge geoloog Alfred Issendorf neemt samen met de drie Noren Arne, Qvigstad en Mikkelsen deel aan een geologische expeditie waarmee hij meteorieten hoopt te vinden in Finnmark, een onherbergzaam gebied dat zo noordelijk gelegen is dat 's zomers de zon niet ondergaat. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat.

zoeken in:
5,0
Eenmaal de top bereikt ... kom je tot de conclusie dat er op de top van de berg ... Helemaal niets-niets-niets te zien is

Wanneer ik een auteur hoog hoor opgeven over de talloze research die haar/zijn roman opeiste, waait er een vlaag van reserve door mijn hoofd. Research? Was dat niet iets dat je pleegt wanneer je een artikel schrijft voor de Volkskrant, Vrij Nederland of Elsevier? Wanneer je in andere woorden één waarheid probeert te achterhalen? Terwijl romans net waarheden op losse schroeven dienen te plaatsen.

Reve zei het al: "Iemand die het goed met je meent, die geselt je". W.F. Hermans moet het dan wel erg goed met ons menen, want wanneer Nooit meer slapen beëndigd is ... begint het boek pas. De kleine ergernissen en ongemakken (muggen, kaart kwijt) die symptomatisch zijn voor het falen van Alfreds plan ... het moedwillig ophouden van Alfred door de professor.


"De portier is een blinde man" Alfred ook, maar hij beseft het pas nadat de realiteit hem geselde

avatar van thomzi50
4,5
Gisteren uitgelezen, en dit is een van de betere boeken die ik ken. Ik twijfel tussen 4 en 4,5 sterren. Hoewel het verhaal losstaand me niet zoveel leek, pakte het geheel anders uit. Het boek heeft alles: humor, tempo, originaliteit en een erg leuke hoofdpersoon. Ik vind zijn gedachtes telkens erg sterk (verwoord). Laat ik maar beginnen met 'n nipte 4,5*

avatar van Casartelli
5,0
Ik zal ook even een berichtje plaatsen bij tot nu toe het enige boek waaraan ik 5 sterren uitgedeeld heb. Niet alleen is dit een spannend reisverslag en een fraaie psychologische roman (dit alles met Hermans' heerlijke relativerende schrijfwijze), maar ook heb ik de worstelingen met de frustraties der wetenschap zelden zo mooi in romanvorm teruggevonden.

4,5
Eén van de mooiste boeken uit de Nederlandse literatuur voor mij, heb hier zelfs nog een boekbespreking over gehouden op de middelbare school. Ik moet hem eigenlijk nog een keer herlezen, maar voorlopig 4,5*.

avatar van Jasper
4,5
Een fenomenale humoristische benadering van wetenschap. Opvallend vond ik dat het boek zo gemakkelijk las en zo veel (zwarte) humor bevatte. Iets dat ik niet direct had verwacht bij Hermans.
Ik heb zelden zo meegeleefd met een hoofdpersoon. Overal voel je muggen, koude voeten en ander leed!
4,5 ster

avatar van Jord
5,0
Ik lees het boek op het moment voor de derde keer (of vierde alweer?). Gisteren zat ik in de trein weer hardop te lachen om die scène met die gravlaks (die er niet waren).

Het blijft voor mij een uniek meesterwerk. 5*, en op nummer 1 in mijn lijst.

avatar van Nicolage Rico
Gisteren aan begonnen, maar na 10 bladzijden weggelegd. Het kan me tot nu toe niet boeien. Ik probeer het nog 1 x.

3,5
Mooi boek hoor. De verkoper in de boekwinkel garandeerde mij dat dit het beste boek uit de collectie was. Op mijn vraag of dat inclusief de buitenlandse literatuur was, antwoordde hij dat hij daar nog niets van had gelezen.
Goed, toch maar aan dit werk van Hermans begonnen, maar ik denk dat als dit een van de beste werken uit de Nederlandse literatuur is, deze sectie toch niet mijn favoriete zal zijn...

Nooit meer slapen is erg kunstig geschreven, dat wel. De ellende zoemt je om de oren in de vorm van vliegen, en je wordt meegezogen in de doelloze idealen van Alfred. Probleem was wel dat dit pas gebeurde ná de eerste 150 pagina's, daarvoor is het allemaal niet veel bijzonders. Erg grappig vond ik het allemaal niet. De meest hilarische stukken vond ik nog wel de beschouwingen van Qvigstad.

Natuurlijk is de filosofische lading erg boeiend, niet voor niets zijn al die kleine ergernissen zo herkenbaar beschreven. Het nutteloze, de schijn en de banaliteit van het leven worden prachtig in je hersenen in gegrift, hopelijk met een potlood waarvan het schrijfsel langzaamaan vervaagt door regen van vergetelheid. De depressieve lading van het boek komt op mij echter iets te makkelijk over, bijna te gezocht. Wanneer je de banaliteit en het nutteloze van deze wereld wilt zien, dan is het het beste om vooral alle kleine dingetjes die je doet te beschrijven, en stuk voor stuk het zinloze ervan eruit te lichten, precies wat 'Nooit meer slapen' doet.

Al met al interessant en aardig boek, maar niet zo grandioos als ik had gehoopt. 4*

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Het lezen gaat deze week in een uitermate langzaam tempo. Zogenaamd ben ik drie boeken aan het lezen maar ik ben al blij als ik tijd en rust heb voor Nooit Meer Slapen. Nodig want filosofische gedachten behoeven dat voor mij.

Vandaag herkende iemand mij niet van een foto. Notabene waren er begin dit jaar 32 foto's van mij gemaakt waar er wat mij betreft maar één o.k was.
Ik dacht ja, onherkenbaar kan wel kloppen, als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel als een camera op mij gericht is. Ik had op de meest geschikte foto mijn hoofd half weggedraaid...
Daarom was deze tekst van Hermans in Nooit Meer Slapen die ik een uurtje geleden las frappant:

Hoe dikwijls gebeurt het dat er een pasfoto van ons gemaakt wordt waarvan wij evenveel houden als van ons spiegelbeeld? Hoogst zelden! Voordien, als iemand zijn portret liet schilderen en het beviel hem niet, kon hij de schuld aan de schilder geven. Maar de camera, weten wij, kan niet liegen. En zo kom je, in de loop der jaren, via talloze foto's, erachter dat je meestal jezelf niet bent, niet symmetrisch met jezelf, maar dat je het grootste deel van je leven in een aantal vreemde incarnaties bestaat voor welke je alle verantwoordelijkheid van de hand zou wijzen als je kon.

Willem Frederik: !

avatar van Jord
5,0
Mooie passage die je aanhaalt, inderdaad. En op-en-top Hermans!

avatar van eRCee
3,5
Leuk ja. Bomans beschrijft zijn verhouding tot pasfoto's als volgt (even uit het hoofd):
"Lach ik, dan lijk ik op een zeer ziek nijlpaard. Lach ik niet, dan lijk ik op iemand die aan de groeve van zijn beste vriend staat."

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
eRCee schreef:

"Lach ik, dan lijk ik op een zeer ziek nijlpaard. Lach ik niet, dan lijk ik op iemand die aan de groeve van zijn beste vriend staat."avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Voor mijn doen heeft het vreselijk lang geduurd voordat ik Nooit Meer Slapen had uitgelezen. Dit was wat samenging: ik had weinig tijd om het boek op te pakken en als ik het wel deed, verstreken de seconden, minuten en kwartiertjes als stroop.
In het verhaal gebeurt naar mijn idee bar weinig en toch heel veel. Tot in de kleinste details beschrijft Hermans Alfreds omgeving, zijn handelingen, zijn gedachten en vragen aan zichzelf. Daar zittten pareltjes tussen:
Kathedralen bouwen duurde nog veel langer en is ook nergens goed voor geweest. De hunebedden waren hun kathedralen. Wat is mijn kathedraal? Ik werk aan een kathedraal die ik niet ken en als hij voltooid is, zal ik er niet meer zijn en niemand zal weten dat ik eraan gewerkt heb.
Wat ik waardeer in dit boek is dat Alfred het soort gedachten heeft die veel mensen hebben maar die eigenlijk nauwelijks uitgesproken worden. Zo ook ik. Vroeger dacht ik dat ik gek was met zulke vragen en gedachten. Dat vind ik een van de verdiensten van van literatuur: bepaalde menselijke eigenschappen blootlegggen.
Toch geef ik dit boek niet het hoogste aantal sterren. Het verhaal werd pas op het laatst wat spannend en de afloop vond ik nogal snel gaan ineens. Het werd me nog duidelijk dat de titel ook anders opgevat kon worden dan de eeuwigdurende 'dagen' en het uitblijven van de nachten...
Omdat het verhaal vooral in mijn hoofd heeft afgespeeld maar het me ondanks het bovenstaande op de een of andere manier niet gevoelsmatig geraakt heeft kom ik niet hoger dan 4*.

avatar van Social_Mask
4,5
Dit boek lijkt mij wel wat. Heb het dan ook hier liggen, ben benieuwd. Direct nadat ik Ontdekking van de Hemel uit heb zal dit mijn volgende avontuur zijn

avatar van Social_Mask
4,5
Ben erin begonnen en het heeft me direct te pakken!

avatar van Prowisorio
4,5
psyche schreef:

Hoe dikwijls gebeurt het dat er een pasfoto van ons gemaakt wordt waarvan wij evenveel houden als van ons spiegelbeeld?..... grote knip...... aantal vreemde incarnaties bestaat voor welke je alle verantwoordelijkheid van de hand zou wijzen als je kon.


Dat vond ik ook een bijzonder stukje; van onderstaand stukje heb ik (bijna) onder de tafel gelegen, gillend van de lach:

Het terrein waar wij nu lopen is tamelijk vlak en zo rotsachtig dat er bijna niets groeit en het ondanks de voortdurende regen niet doorweekt is. De bovenste laag van de bodem bestaat uit gele scherven van een schisteus gesteente. De leek die niet weet wat dit is, moet het maar opzoeken of voor kennisgeving aannemen. Een van de oorzaken waardoor de meeste leesboeken altijd over dezelfde dingen handelen, is de bezorgdheid van de auteurs dat iedereen zal kunnen begrijpen waar het over gaat. Vaktermen zijn uit den boze. Hele categoriën bezigheden en beroepen zijn nooit in een roman beschreven, omdat het zonder vaktermen onmogelijk zou zijn de werkelijkheid te benaderen. Van andere beroepen: politie, dokters, cowboys, zeelui, spionnen, bestaan alleen in karikaturen die corresponderen met de waanvoorstellingen van de leken voor wie de lectuur is bestemd.

Hermans... geweldig

ps. schisteus opgezocht in Wikipedia... ik hoor Hermans grinniken op de achtergrond....

avatar van Thomas83
Het zal misschien een goed boek zijn, maar ik kom er maar niet doorheen. Tenminste, ik heb in het verleden meerdere pogingen gedaan.
Ooit kon ik deze in een serie boeken (de denk ik wel vrij bekende Jonge Lijsters) goedkoop via school kopen en dat heb ik toen gedaan. Maar door Nooit Meer Slapen kwam ik niet echt heen. Misschien lag dat ook aan mijn eigen doorzettingsvermogen hoor. Maar mijn laatste poging dit boek te lezen dateert nog niet eens van zo heel lang geleden volgens mij. Ik denk dat het nog geen 5 jaar terug is.
Misschien later nog eens een kans geven. Vooralsnog nog geen stem natuurlijk, dan moet ik eerst het einde maar eens zien te halen.

avatar van thomzi50
4,5
Wat was het precies wat je zo stoorde?

avatar van Thomas83
Dat herinner ik me niet meer in detail. Ik denk dat het verhaal wat traag op gang kwam of zo, of bepaalde gebeurtenissen die me niet zo wisten te boeien.

Ben hem nog eens aan het herlezen en deze passage was ook weer briljant :

Alfred heeft zonet een paar muggen doodgeslagen

Arne houdt op met snurken. Ik kijk naar hem om. Ook hij heeft zijn ogen open.
- Misschien worden we er in het hiernamaals zwaar voor gestraft, zegt hij.
-Of ze ons hier nog niet genoeg straffen. Wat een schepping die erop ingericht is dat miljarden wezens er alleen in leven kunnen blijven door andere wezens bloed uit te zuigen. Ik heb dorst.

even later...

-Niet zelden denk ik aan de mogelijkheid dat de mensen er wat hun rang in de schepping betreft, totaal verkeerde denkbeelden op na houden. Staat er niet geschreven : de eersten zullen de laatsten zijn?
Mogelijk worden we in het hiernamaals ontvangen door een leger van muggen die daar de functie van minister uitoefenen. En op een hoge troon zit, scepter in de hand, het mond-en klauwzeervirus dat de baas over alles blijkt te zijn.


avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
steve schreef:
Ben hem nog eens aan het herlezen en deze passage was ook weer briljant :

Staat er niet geschreven : de eersten zullen de laatsten zijn?
Mogelijk worden we in het hiernamaals ontvangen door een leger van muggen die daar de functie van minister uitoefenen. En op een hoge troon zit, scepter in de hand, het mond-en klauwzeervirus dat de baas over alles blijkt te zijn.


Jajaja Heb mijn stem ter plekke aangepast ...

Tom Cullen
ben er ook in begonnen ben erg benieuwd of het boek echt zo goed is.

Tom Cullen
Ik heb het boek net uitgelezen en ik vondt het een erg goed boek, een dikverdiende 4,5 ik denk dat ik binnenkort ook de donkere kamer van damocles van Willem Frederik Hermans ga lezen.

avatar van BlueVelvet
4,5
Zeg Tom Cullen, zou je willen toelichten waarom je het een goed boek vindt? Dan wordt het namelijk pas interessant

Tom Cullen
ik vondt het mooi dat je de hele gedachtegang val alfred kon lezen, en dat je zo dus ook wist hoe hij over alle gebeurtenissen dacht. en er zaten ook aardig wat grapigge stukjes in het verhaal. sorry ik ben er niet zo super goed in om uit te leggen waarom ik iets goed vindt of iets slecht, ik zie veel mensen hier een erg grote uitleg geven waarom men het boek goed vondt maar dat is niet echt iets voor mij

avatar van LDeVries
3,5
ik wist toen ik dit boek bij de bieb had gehaald niet wat ik ervan moest verwachten maar ik heb me er toch goed mee vermaakt, voorral de schrijfstijl van Hermans vindt ik erg prettig. het boek las lekker vlot en er kwamen ook genoeg grapigge stukjes in voor zoals met die vliegen in de tent

4*

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
LDeVries schreef:
ik wist toen ik dit boek bij de bieb had gehaald niet wat ik ervan moest verwachten maar ik heb me er toch goed mee vermaakt 4*

Volgens mij krijg je ook geen genoeg van het lofzingen, dáarom heb je natuurlijk een nieuwe naam

avatar van LDeVries
3,5
ja ik krijg er maar geen genoeg van maar ik heb een nieuwe gebruikersnaam gemaakt omdat ik dezelfde gebruikersnaam wil àls op de andere meter sites.

avatar van assess
Heeft iemand dit boek te koop voor mij?

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Ik weet niet wat je er voor uit wil geven:
bij Bol kost een nieuw exemplaar € 7,50 wat me redelijk lijkt voor dit werk.
De tweedehandsen zijn bij dezelfde Bol vanaf € 8,50 te koop
Anders kun je misschien beter bij Koop en Ruil op dit Forum een oproepje doen.
Deze Update verdwijnt sneller denk ik dan dat jouw vraag aldaar blijft staan.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:46 uur

geplaatst: vandaag om 03:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.