menu

Wake - Elizabeth Knox (2013)

mijn stem
2,50 (1)
1 stem

Engels
Griezel / Psychologisch

448 pagina's
Eerste druk: Te Herenga Waka University Press, Wellington (Nieuw-Zeeland)

Op een zonnige lentedag op de Tasmaanse eilandgemeenschap Kahukura breekt er opeens een onverklaarbare massahysterie uit. Overal moord en doodslag. Een handjevol overlevenden weet te ontsnappen aan het plotselinge geweld. Omringd door lijken proberen ze vat te krijgen op hun nieuwe realiteit. Ze helpen elkaar waar mogelijk en proberen kleine taken te vinden om betekenis te vinden in de chaos. Maar langzaamaan komen de overlevenden tot de bittere realisatie dat niet iedereen even onschuldig is als ze pretenderen. En dan lijken ze ook nog steeds opgesloten met een onzichtbare dreiging.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
2,5
geplaatst:
Zo jammer als een veelbelovende roman uiteindelijk enorm tegenvalt. Met 14 personages en een mysterieuze vreemdeling heeft 'Wake' (2013) een prima opzet voor groepsdynamiek en psychologische spanningen. In het eerste deel houdt Elizabeth Knox de spanning vast door zoveel verschillende personages in dezelfde crisissituatie te werpen. Er gebeurt van alles als een soort schilderij van Jeroen Bosch: een massaslachting van mensen die zichzelf en elkaar ernstige schade toebrengen, terwijl de overblijvers nauwelijks kunnen bevatten wat er op hun pad komt. Maar na die denderende openingspassage neemt 'Wake' (2013) gas terug als het havenplaatsje Kahukura inmiddels vol ligt met lijken en de overlevenden de draad moeten oppakken. Uit dramatisch oogpunt is die geïsoleerde Nieuw-Zeelandse setting goed gevonden, zoals hoe de overlevenden proberen om betekenis te vinden in deze chaos. Maar het probleem ontstaat wanneer de verschuivende perspectieven elkaar niet écht op een bevredigende manier raken. Er gebeuren dingen. Er gebeuren ergens anders andere dingen. Soms gaat er iemand weg van de groep of ontstaat er enige frictie. Soms gaat er zelfs iemand dood. Het helpt ook niet dat 'Wake' (2013) meer bezig is met ridicule verklaringen voor de aanwezigheid van het onzichtbare monster dan met spannende situaties.

avatar van Donkerwoud
2,5
geplaatst:
Ik kreeg 't niet in mijn recensie gepropt, maar de opzet rond het onzichtbare monster deed me wat denken aan een kruising tussen Maori-mythologie met Alien versus Predator.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:40 uur

geplaatst: vandaag om 17:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.