menu

Dynamics of Faith - Paul Tillich (1958)

Alternatieve titel: De Dynamiek van het Geloof

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Ideeƫnliteratuur

147 pagina's
Eerste druk: Harper & Brothers, New York City (Verenigde Staten)

Paul Tillich heeft zich in dit werk niet ten doel gesteld om de inhoud van een bepaald geloof te beschrijven, maar wil hier een overzicht geven van de krachten - goddelijke en menselijke - die samenwerken om in de mensenwereld geloof te doen ontstaan, waar dan ook. Enerzijds is er de het oerverschijnsel der oneindigheidsrelatie, gevolg van de doorbraak van de bovenmenselijke openbaring in het menselijk bewustzijn - ook daar mogelijk waar men net van "god" wil spreken zoals in het moderne humanisme - anderzijds is er de menselijke interpretatie van die openbaring in de bonte verscheidenheid van godsdienstige voorstellingen en ceremonieën, symbolen en handelingen, die zulk een verwarrende indruk geven, zelfs binnen één godsdienst als het christendom. Tillich tracht niet alleen orde te scheppen in deze veelheid van verschijnselen, maar ook diep geworteld wanbegrip op te ruimen; hij handhaaft zowel het eigene der godsdienstige kennis alsook het eigene van de godsdienstige taal. Daarom is hij niet zonder meer een voorstander van de ontmythologisering, daar deze het mythisch en symbolisch karakter der geloofstaal te zeer miskent en het fundamentalisme onnodig wind in de zeilen blaast.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
4,5
geplaatst:
Dit boek kan gezien worden als een vervolg op The Courage to Be (1952).
Het is wat meer theologie dan dat genoemde boek, dat vooral ontstond vanuit existentieel filosofisch standpunt: de angst om te zijn (wie je bent) en de angst om niet te zijn, het totale verlies aan zingeving. De moed om te zijn is de angst toe te laten om als aanvaard mens te leven.

Een bijbeltekst komen we in dit hele boek dat over het geloof gaat, en dan vooral het christelijke, niet tegen.
Tillich beschrijft op knappe wijze de vormen en misvormingen van het geloof. Hij analyseert de verschijnselen, maar laat de symbolen en mythen staan voor wat ze zijn. Die symbolen betekenen niet iets anders, ze hebben betekenis in zichzelf. Centraal is zijn stelling dat geloof niets anders is dan een uitdrukking van een oneindigheidsrelatie waarmee ieder mens te leven heeft.
"Het geloof is een wezenlijke mogelijkheid van de mens en daarom is zijn bestaan noodzakelijk en universeel." Een menselijk gegeven dat door geen moderne wetenschap, autoriteit of verbastering kan worden ondermijnd. Kortom: geloof is onuitroeibaar, het is met het menszijn gegeven.
Decennia later zouden moderne theologen (Kuitert o.a.) iets soortgelijks zeggen en het als nieuw presenteren. Tillich was origineler.

Veel boeiende gedachten komen we bij hem tegen. Zijn abstracte taal maakt het voor brede kring minder toegankelijk. Tillich zet je wel aan het werk, heeft over iedere zin grondig nagedacht. En regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik zinnen twee of drie keer opnieuw moet lezen om ze door te laten dringen. Het abstract weergeven van zijn ideeën maakt het niet echt tot een warm betoog. Tillich wil vooral doordringen tot de universele gedachten over geloof en niet teveel in detail treden. De invulling is voor de lezer.

Ik denk niet dat dit boek nog heel goed in het Nederlands te krijgen is. Ik prijs me gelukkig met mijn boekje uit 1958, verschenen bij uitgever Erven J. Bijleveld in Utrecht. De Engels/Amerikaanse versie is nog wel te vinden.

Paul Tillich werd geboren in 1886 in Starzeddel, Brandenburg, Duitsland. Inmiddels ligt dit in Polen. Al in maart 1933 moest hij vanwege zijn felle kritiek op het nationaalsocialisme zijn docentschap aan de universiteit van Frankfurt opgeven. (Hij was één van de grondleggers van de zogenoemde ‘Frankfurter Schule’) en emigreerde naar Amerika waar hij het staatsburgerschap verwierf en hoogleraar werd aan de Harvard Universiteit. Hij overleed in 1965.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:27 uur

geplaatst: vandaag om 21:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.