menu

Opstand: De Populistische Revolte en de Strijd om de Ziel van het Westen - Marijn Kruk (2024)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Politiek

280 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

In zowel Europa als de Verenigde Staten kleuren zogeheten nationaalpopulistische bewegingen alweer enige tijd het politieke landschap. Gebruikmakend van de ontstane onrust over immigratie en verlies van identiteit, kwamen op tal van plaatsen populistische leiders aan de macht. De grote verkiezingswinst van Geert Wilders eind 2023 en de uitslag van de Europese verkiezingen laten zien dat dit moment allerminst voorbij is. Tegelijk maskeert het populisme de bredere ambitie die achter deze beweging schuilgaat. Er is sprake van een contrarevolutie, gericht op de omverwerping van een links-liberale en ‘globalistische’ elite, die de westerse eigenheid zou ondermijnen. Klassieke conservatieven, rechtse christenen, duistere etnonationalisten en allerhande complotdenkers trekken hierin zij aan zij op. Daarbij doet de Hongaarse hoofdstad Boedapest dienst als intellectuele broedplaats en als model. Viktor Orbán gaat voorop in de strijd voor het ‘eigene’ te midden van een moderniteit die dit uitholt. Maakt deze opstand kans van slagen, en zo ja, tegen welke prijs? 'Opstand' is een journalistieke verkenning van het illiberale moment en neemt de lezer mee op een reis door het Europa anno nu.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
geplaatst:
Achter de Frontlinie - Beluister #9 - Marijn Kruk ziet hoe Hongarije de broedplaats is van radicaal-rechts | Podcasts | NPO Radio 1 - nporadio1.nl
Waar komen die rechts-populistische ideologieën eigenlijk vandaan? En hoe moeten we ze begrijpen in de huidige moderne tijd? Met die vragen ging voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk op reis door Europa. In deze nieuwe ‘Achter de Frontlinie’ vertelt hij Bram Vermeulen over de mensen die hij heeft ontmoet en hoe zij hun gedachtegoed steeds verder kunnen ontwikkelen. Hij legt uit waarom Boedapest als ‘Europese piratenbaai’ een cruciale rol speelt in de renaissance van rechts. Hij neemt ons mee terug naar Frankrijk en vertelt over zijn interview met de bedenker van de term ‘omvolking’, Renaud Camus, en zijn ontmoeting met Thierry Baudet in Parijs.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:01 uur

geplaatst: vandaag om 20:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.