menu

Het Onbekende Rusland: Oriëntalistische Schilderkunst 1850-1920 - Patty Wageman, David Schimmelpenninck van der Oye, Vladimir Boelatov, Karina Solovjova, Inessa Kouteinikova, Olga Atrosjtsjenko en Irina Bagdamian (2010)

Alternatieve titel: Russia's Unknown Orient: Orientalist Painting 1850-1920

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Nederlands / Russisch
Kunstboek
Historisch / Kunst en Cultuur

222 pagina's
Eerste druk: Groninger Museum - nai010, Rotterdam (Nederland)

Het boek is naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling van 19 december 2010 tot en met 8 mei 2011, gehouden in het Groninger Museum, door de uitgevers zowel in het Nederlands als het Engels uitgebracht. Met deze tentoonstelling werpt het Groninger Museum nieuw licht op de symbolische, esthetische en morele aspecten van de Russische Oriënt. ‘Het Onbekende Rusland’ vertelt het verhaal van de (kunst)historische band van Rusland met zijn zuiderburen: Oezbekistan (vroeger Turkestan), de Kaukasische landen (Georgië, Armenië) en de Krim: een band die werd gekenmerkt door fascinatie voor de oriëntaalse tradities en een opeenvolging van veroveringsoorlogen. De belangrijkste kunstenaar in deze context is Vasili Vereshchagin (1842–1904). Hij reisde met het leger mee op veldtochten richting het zuiden. Als een oorlogsfotograaf avant la lettre schilderde hij zowel de onbarmhartige werkelijkheid van de oorlog als de rijkdom van de oriëntaalse culturen en gaf daarmee een blik op een onbekende negentiende-eeuwse oriëntaalse wereld. Natuurlijk kenden deze landen ook hun eigentijdse kunstenaars, zij tonen hun interpretatie van de rijke tradities van hun land die zij ook tijdens het Russisch bewind bleven ontwikkelen. In deze publicatie worden de historische en kunsthistorische context en de ontwikkeling van deze gevarieerde groep kunstenaars rijk geïllustreerd en toegelicht. Vanuit verschillende invalshoeken belichten de auteurs de negentiende-eeuwse Russische cultuur en haar uiteenlopende visies op imperialisme en kolonialisme en de strijd van de Kaukasische en Centraal Aziatische volkeren voor vrijheid en onafhankelijkheid. Met meer dan honderd werken van Vasili Vereshchagin, Martiros Sarian, Vasili Polenov, Niko Pirosmanishvili, Pavel Koeznetsov, Jevgeni Lansere en andere kunstschilders. In de appendices bij het boek zijn onder andere verkorte biografieën van hen opgenomen.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:18 uur

geplaatst: vandaag om 19:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.