menu

Bacon: Portraits et Autoportraits - Milan Kundera en France Borel (1996)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Frans
Biografie / Ideeƫnliteratuur

211 pagina's
Eerste druk: Belles Lettres, Parijs (Frankrijk)

Het voorwoord beschrijft hoe een beroemde schrijver in een geleende flat een meisje ontmoet. Niet voor een amoureus afspraakje, maar om een gezamenlijke strategie te bepalen ten aanzien van de geheime politie, die hen volgt. Normaal is het meisje een toonbeeld van zelfbeheersing, maar nu heeft de angst haar opengesneden, als de gespleten romp van een vaarskalf aan een slagershaak. En ineens voelt hij het absurde verlangen in zich opkomen om haar te verkrachten. De schrijver is Milan Kundera zelf, en als hij naar de beroemde drieluikportretten van Francis Bacon kijkt, wordt hij weer aan zijn toenmalige verlangen herinnerd. France Borel's essay plaatst Bacon's werken in de context van zijn leven en invloeden en verklaart diens benadering van de portretkunst.

zoeken in:
avatar van JJ_D
Over 'Het brute gebaar van de sc..., een stuk tekst dat in dit boek (waarschijnlijk) opgenomen is:

Werkelijk prachtig hoe Milan Kundera spontaan zijn mateloze bewondering voor Francis Bacon laat spreken: oprecht en spontaan, nergens hautain. Bovendien wordt de Nederlandstalige 'Perlouse'-uitgave vergezelt door een diepgravende beschouwing van Kundera's oeuvre door Martin de Haan. Deze toont aan dat 's mans bewondering ook in tal van zijn werken doorschemert, meer aan de oppervlakte dan men zou denken.
Op die manier is 'Het Brute Gebaar van de Schilder' niet alleen een beschouwing over Francis Bacon, maar evenzeer over de innerlijke Kundera en de artistieke wereld waarin beiden leven en werken. Bijzonder verrijkend.
4*

avatar van JJ_D
En dit is bovendien een treffende review van het boekje:

Een dubbelessay. In het eerste deel van dit tweeluik wil Milan Kundera (1929) de schilder Francis Bacon (1909-1992) openleggen, doordringen tot diens intimiteit, in het nawoord wroet vertaler Martin de Haan (1966) op zijn beurt in het binnenste van Kundera. De verweesde nazaat die Bacon zou zijn, die artistieke eenling spiegelt zich zo in de gelaten desillusie van Kundera, leidend tot de cultuurpessimistische conclusie dat individuele oorspronkelijkheid inmiddels heeft afgedaan ten bate van een "eindeloze reeks variaties op het bekende: een kunst van modes". Het zij zo. Wat niet wegneemt dat deze analyse en waardering van Bacons schilderkunst, een zoektocht naar eigen identiteit verscherpt tot lichamelijke martelgang, diep raakt en dat de ontwikkeling van Kundera's schrijverschap kernachtig staat verwoord. Verscheidenheid in de eenheid en eenheid in de verscheidenheid uit de 20e eeuw, exemplarisch voor de menselijke cultuur.

Review: Menno Gnodde, Biblion.

avatar van Raspoetin
3,5
Als ik het goed heb is de tekst in zijn geheel te lezen op de website van de digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.
De tekst is tevens opgenomen in het werk 'De Ontmoeting' van Milan Kundera en de verzamelde essaybundel 'Over de Romankunst' .

Gast
geplaatst: vandaag om 10:40 uur

geplaatst: vandaag om 10:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.