menu

Allemaal Willen We de Hemel - Els Beerten (2008)

mijn stem
4,32 (17)
17 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Historisch / Romantiek

498 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

zoeken in:
4,0
Fantastisch boek, zeker lezen!
Niet alleen omdat je echt meeleeft met de personages, want dat zou een vereiste voor iedere gepubliceerde roman moeten zijn, maar vooral omdat het boek het heel duidelijk maakt hoe moeilijk het was in de oorlog het onderscheid te maken tussen goed en kwaad.
Ikzelf had bij het einde sympathie voor Ward en vond Jef maar een laffe zak. Terwijl het toch is Ward die met de Duitsers meevecht.
Het verhaal wordt ook vanuit 4 verschillende standpunten verteld, wat in het begin verwarrend is maar toch een meerwaarde geeft.

4,5
Een (jeugd)roman van bijna 500 bladzijden lezen, kan dikwijls een hele opgave zijn. Maar in het geval van 'Allemaal willen we de hemel' vergeet je al gauw dat je een dikke turf in de hand hebt.

Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat de eerste hoofdstukken redelijk verwarrend kunnen zijn: veel verschillende en afwisselende ik-personen, het verhaal dat zich afspreelt in diverse tijdsperiodes... Maar eens je daaraan gewend bent, is dit een boek dat je vastgrijpt, de volle 500 pagina's lang, tot en met het toch wel verrassende einde...

De schrijfster, Els Beerten, heeft met succes geprobeerd een verhaal te schrijven waarin beide 'kanten' van WOII (en specifiek de Oostfronters) naar voren komen. Dat de slechten miscchien toch niet zo slecht waren... of toch juist wel?

4,5
Een dijk van een boek. Een soort van Young Adult Montyn.

4,5* omdat het einde me niet helemaal zint.

avatar van Lalage
4,0
In het begin vind ik het nogal ingewikkeld: vier perspectieven plus veel tijdssprongen, heen en weer.
Net als bij andere boeken van Els Beerten speelt muziek een grote rol. In de dorpsfanfare leren Jef, Renée en Remi trompet spelen. Vriend Ward kan fantastisch saxofoon spelen. Als hij zich aansluit bij de Vlaamse tak van de nazi’s en naar het oostfront met Rusland vertrekt, neemt hij zijn instrument mee.
Els Beerten beschrijft in korte, mooie zinnen hoe de jongeren zich staande houden tijdens die verschrikkelijke oorlog.

Allemaal willen we de hemel – Els Beerten | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van Lalage
4,0
gotti schreef:
4,5* omdat het einde me niet helemaal zint.

Daar had ik ook mijn twijfels bij, het maakt het ineens wat minder geloofwaardig, al zou zoiets wel gebeurd kunnen zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:51 uur

geplaatst: vandaag om 05:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.