menu

Tot God - Christophe Vekeman (2024)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Autobiografisch

272 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Nadat hij onder invloed van ‘de boze tijdgeesten’ fictie de rug had toegekeerd, besloot Christophe Vekeman op zoek te gaan naar de waarheid en belandde hij, uit adoratie voor de Britse schrijver C.S. Lewis, samen met zijn vrouw voor enkele dagen in Oxford. Daar maakte hij dingen mee die voor een keerpunt in zijn leven zouden zorgen, en die hem meer bepaald, na vele jaren van schoorvoetend twijfelen, definitief de stap deden zetten naar een zo krachtig mogelijk geloof in de verrezen Heer Jezus Christus. Onder meer door middel van gedichten, gezangen, brieven aan zijn vriend en colle­ga Peter Terrin, woeste preken, jeugdher­inneringen, bespiegelingen over Johnny Cash, polemische dromen, waargebeurde reisverhalen en dagboekfrag­menten brengt de voormalige romanschrij­ver in 'Tot God' verslag uit van deze stap.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Opmerkelijk gezien de rest van zijn oeuvre: Gesprek met de auteur een 'fervent' atheïst over zijn nieuwste boek 'Tot God'.

Recensie door Hilde Van den Eynde d.d. 19 april 2024 (€) in De Standaard

In een boek dat leest als een trip beschrijft Christophe Vekeman zijn coming of age als gelovig christen. Een prachtige zoektocht vol aarzeling, schaamte, verwarring en eenzaamheid

avatar van Raspoetin
De Ongelooflijke Podcast - Beluister #190 - Van fervent atheïst 'Tot God', schrijver Christophe Vekeman ging op zoek naar de waarheid | Podcasts | NPO Radio 1 - nporadio1.nl

Uiterst onderhoudend gesprek met de rap van tong sprekende Christophe Vekeman, die de weg naar zijn 'coming out' uit de doeken doet. Ik vermoed dat de bewondering voor Gerard Reve (die hij terloops in het interview noemt), Vekeman ook heeft geïnspireerd tot de bekering tot het katholicisme. Ik beken dat wanneer ik ooit met de pistoool op de borst zou worden gedwongen tot het maken van een keuze tussen een christelijke kerk dat ook ik dan maar aanhanger van de Paapse leer zou worden.

Op het eind van de uitzending leest Vekeman uit zijn boek voor waarin hij vertelt hoe hij, onder de misprijzende ogen van een foto van W.F. Hermans op een boekomslag in de kast, de schaamte voor zijn gelovige knieval onderkent.

Edit: ik zie nu dat psyche naar hetzelfde interview verwijst. Een dubbele aanbeveling kan daarom niet worden versmaad.

avatar van psyche
psyche (crew)
Raspoetin schreef:
Ik beken dat wanneer ik ooit met de pistoool op de borst zou worden gedwongen tot het maken van een keuze tussen een christelijke kerk dat ook ik dan maar aanhanger van de Paapse leer zou worden.


Ik lees dat (het werk van)
C.S. Lewis hem eveneens kan bekoren. Dat begrijp ik wel, Lewis was wetenschapper en atheïst, heeft zich later bekeerd. Ik geloof dat zijn proces voor geïnteresseerden met of zonder dat pistool aan te bevelen is. Heeft wat dat betreft soms ook met humor geschreven.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:59 uur

geplaatst: vandaag om 07:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.