menu

De PG - Jef Geeraerts (1999)

mijn stem
3,50 (24)
24 stemmen

Nederlands
Thriller

187 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

Procureur-generaal Albert Savelkoul is aan het eind van een schitterende carrière. Zijn vrouw, van Belgische adel, heeft zich verschanst in het Opus Dei, waarvan hun zoon lid is. Via het Opus hoopt ze een adellijke titel voor haar kinderen te verwerven. De prijs die zij daarvoor moet betalen, is hoog.

zoeken in:
avatar van ANDREO
5,0
Jef Geeraerts is zo als steeds op zijn best wanneer hij de donkere kant van de maatschappij kan tonen!

3,5
Ik heb echt genoten van dit boek. Het ademt de oude politieke cultuur op een ongeziene manier uit. Geeraerts heeft een hele specifieke, eigen stijl en kan heel treffend schrijven. Knap!

avatar van Arkan
In Overigen > Algemeen > wie heeft "De PG" van Jef Geeraerts gelezen?:

Als jij dat bent kan je mij misschien helpen.

Ik heb dit boek niet in mijn bezit en heb het ook niet gelezen.
Nu heb ik hieruit een belangrijk gegeven uit dit boek nodig om een vraagstuk in verband met mijn andere hobby (geocaching) te beantwoorden.


Ik weten waar het hoofdpersonage om 21 uur een ontmoeting heeft om o.a. de details en de kostprijs te bespreken voor het uitvoeren van een misdadig klusje.

Als jullie het nog weten, graag dan de plaats / naam van het gebouw.


Alvast bedankt.

avatar van Bobbejaantje
4,0
Prima thriller die zich afspeelt in het Vlaanderen van eind jaren negentig. Dat laatste is heel voelbaar via de maatschappelijke en politieke context die Geeraerts meesterlijk weet te verweven in de mekaar kruisende verhaallijnen. Zo valt verschillende keren de term ‘nieuwe politieke cultuur’ wat gehypet werd eind jaren negentig (om vervolgens weer een stille dood te sterven), worden zijdelings politieke partijen vernoemd die intussen al lang van naam veranderd zijn, word je met je neus in een zaak als Opus Dei geduwd. De politiehervormingen, de Witte Mars, de ontsnapping van volksvijand nr. 1 Marc Dutroux … het komt hier allemaal langs. En dan is er nog de technologie. Geeraerts stond er voor bekend dat hij grondige research deed voor zijn politieromans, waarin telkens de meest recent gebruikte professionele technologie opdook. Dat geeft zijn werk authenticiteit, en maakt het tegelijk ook makkelijk te dateren. Niet zozeer gelinkt aan het politiewerk is hier de opmars van de GSM (netjes met kapitalen geschreven) eind jaren negentig. De manier waarop het toestelletje wordt gebruikt, geeft aardig weer dat het in die tijd nog meer een dingetje was voor een bepaalde elite.

Jef Geeraerts kon schrijven, en dat blijkt ook uit deze thriller. Redelijk to the point met een mix van actie, geweld, seks, psychologisch drama, politieke conspiracy. Het soort werk dat schreeuwt om een verfilming. Net zoals eerder gelezen werk van Geeraerts heeft ook deze roman een gewelddadig en nihilistisch einde waar ik persoonlijk niet vrolijk van word. Maar dat is dan ook niet zijn bedoeling.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:16 uur

geplaatst: vandaag om 17:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.