menu

Nieuwe Buren - Saskia Noort (2006)

mijn stem
2,94 (126)
126 stemmen

Nederlands
Thriller

278 pagina's
Eerste druk: Anthos, Amsterdam (Nederland)

Eva, een kleuterjuf, en Peter, chef-sportredactie bij een regionale krant, betrekken zonder veel enthousiasme hun pas opgeleverde villa in Vinex-wijk De Zonnepolder. Beiden rouwen om het verlies van hun dochtertje Lieve, dat na acht maanden zwangerschap levenloos ter wereld kwam. Samen zoeken ze naar een nieuwe invulling van hun leven, te midden van de modelgezinnetjes die De Zonnepolder bevolken. Tijdens een buurtborrel leren ze hun nieuwe buren kennen: het vrijgevochten stel Steef, ex-Dutchbatter en motoragent, en Rebecca, een sensuele thuiskapster, en hun zoontje Sem. Beide echtparen zijn op hun eigen manier op zoek naar geluk, dat in de maakbare samenleving om de hoek lijkt te liggen. Gezamenlijk verleggen ze hun grenzen, totdat ze erachter komen dat er geen weg terug meer is….

zoeken in:
avatar van geronimo
2,5
Ik vond het wel interessant dat dit boek met het einde begint, maar om te zeggen dat dit nou een thriller is... nee, absoluut niet.

hinie
N ee , vond ik ook niet.
Vond het meer een erotische roman.
Haar eerdere boeken vond ik stukken beter.

3,5
Goed boek in een keer uitgelezen,leest makkelijk weg!

2,5
Matig boek, leest wel snel weg, maar geen literair hoogstandje, zeker geen thriller.
Een boek om op vakantie mee te nemen als je net iets beters wil lezen dan een doktersromannetje....

2,0
Het leest makkelijk en daar is eigenlijk ook alles meegezegd. De inhoud blijft wel hangen maar niet in een positieve zin. Jammer!

4,0
Heel goed boek met een waanzinnig verhaal..moet inderdaad toegeven dat het niet echt een thriller is.
Maar vind het super sterk geschreven en het is ook best origineel.
Het einde vond ik alleen een beetje..ja hoe zeg je dat..ietwat afgeraggeld..te snel.

Maar goed, toch 4 sterren omdat het klasse werk is van Noort!

avatar van psyche
1,5
psyche (crew)
Toen ik op vakantie was, zag ik ongeveer half Nederland met dit boek op het strand. Het leest vlot weg vandaar misschien. Ik vond dit het minste boek van Noort, omdat ik in het begin al weet hoe het gaat aflopen.

2,5
psyche schreef:
Toen ik op vakantie was, zag ik ongeveer half Nederland met dit boek op het strand. Het leest vlot weg vandaar misschien. Ik vond dit het minste boek van Noort, omdat ik in het begin al weet hoe het gaat aflopen.


misschien komt dit doordat zij het einde aan het begin van het boek zet?

Hier zit wellicht een poging om artistiek te zijn achter, pakt echter desastreus uit voor de laatste 100 pagina's en de het eindgevoel.

avatar van psyche
1,5
psyche (crew)
Octo schreef:
[misschien komt dit doordat zij het einde aan het begin van het boek zet?

Hier zit wellicht een poging om artistiek te zijn achter, pakt echter desastreus uit voor de laatste 100 pagina's en de het eindgevoel.


Inderdaad!

3,0
Broeierig geschreven met de nodige expliciete scenes, maar verre van literair. Gewoon een toegankelijke stijl. Er zijn jeugdboeken bijv. Lucas van Kevin Brooks die meer het predicaat literair verdienen. Leuk om eens te lezen.

3,5
boek wat lekker weg leest en goed te volgen is. beetje veel sex maar wel grappig om dat eens zo te lezen. 3½* dit was trouwens mijn 1e boek van een nederlandse schrijver en zeker de moeite waard

4,0
queenie schreef:
boek wat lekker weg leest en goed te volgen is. beetje veel sex maar wel grappig om dat eens zo te lezen. 3½* dit was trouwens mijn 1e boek van een nederlandse schrijver en zeker de moeite waard


Dan moet je Simone van der Vlugt ook eens lezen. Dan doel ik op de boeken: De reunie en De schaduwzuster.
Zeker aan te raden

3,0
Lekker weglees boek voor in de vakantie

avatar van .Fee.
3,5
Vond het toch aardig vermakelijk. Het was het eerste boek dat ik van haar las. Nu de andere boeken ook gelezen, waarvan deze toch het minste was inderdaad.

3,5
Vond dit een heel mooi boek .. ik vond het beter als de eetclub
de schrijfstijl hou ik wel van soms heel komisch
ik had het in 2 dagen uit

avatar van AmazingPP
2,0
Ik vindt de eerste twee boeken van Noort echte toppers, maar dit boek viel me toch echt wel een beetje tegen. Het is heel veel erotisch slap gelul, veel onwaarschijnlijke dingen en veel voorspelbaarheden. Ik ben nu bijna aan het einde van het boek, maar heb al veel de neiging gehad dit boek weg te leggen en in haar nieuwe te beginnen.... Ik hoop in ieder geval dat dat stukken beter is. 2*

avatar van Witch-king
4,0
Dit boek deed me een beetje denken aan "Twee vrouwen" van Harry Mulisch, en dan vooral het einde, alleen hierbij ging het over een echtpaar (man en vrouw).
Ik geef dit boek ****4****.

2,0
Inderdaad, voor mij lees dit boek ook erg snel weg.
Ik vind dit verhaal origineler dan terug naar de kust en de eetclub.
Echter vind ik het minder boeiend geschreven dan de eetclub.
Voor mij blijft de verbouwing het leukst...
Snel en pakkend geschreven ...
Echter is dit boek voor iemand met dyslextie super goed te lezen!

4,5
Heerlijk spannend boek, goed geschreven en schokkend eind, topper! En de erotiek past er helemaal bij!

4,0
Had het begin overgeslagen, vraag me niet waarom. Maar dat dus op het laatst gelezen, en dan vind ik het beter. Als ik aan een boek begin, wil ik niet weten hoe het afloopt.
Einde inderdaad wat zwakjes, en geen thriller.
Het erotische gedeelte vond ik iets langdradig..
Maar las het heerlijk snel weg. 2e boek dat ik van Noort heb gelezen.

avatar van Wenniie
Het is niet te geloven dat mensen dit een goed boek vonden?
Het is een waardeloos boek en zeker geen thriller.
Het hele boek door heb ik gelezen over sex, en bovendien het einde vooraan was ook maar raar. Het was allemaal wat vergezocht.
2e boek van saskia noort en ik ben diep teleurgesteld. De verbouwing vond ik geweldig maar deze komt niet eens in de buurt van het andere boek.

Zeer jammer.
Leest wel gemakkelijk weg.

avatar van Dridge
Goh , weet iemand of dit boek eigenlijk 'lekker wegleest'?

avatar van Slainte_Mhath
4,0
Dridge schreef:
Goh , weet iemand of dit boek eigenlijk 'lekker wegleest'?



2,0
Iets té als je het mij vraagt. Maar dat geeft wel weer aanleiding tot leuke opmerkingen

Het verhaalgegeven vond ik nog niet eens zo heel oninteressant, maar de uitwerking...

avatar van Boenga
3,0
1/ Leest snel weg. Maar dat wist je misschien al.
2/ Geen thriller, wel drama/roman. Maar dat wist je misschien òòk al.
3/ Het boek begint met het einde. En ook dàt had je misschien al vernomen.

M'n mening over
1/ Dat is natuurlijk wel een positieve kritiek. Allicht houdt niemand van boeken/verhalen waar je je moet doorheen slepen.
2/ Ik heb al een poosje een hekel aan de omschrijving literaire thrller - ik vind met de beste wil van de wereld geen andere reden om dat op de cover van een boek te plaatsen dan om de verkoop omhoog te krijgen. Wanneer is er trouwens sprake van een literaire thriller, en wanneer van een niet-literaire thriller? En, aangezien dit eerder een drama is, bestaat er dan ook een literair drama en een niet-literair drama? En welke van de twee is dit?
3/ Zoals Octo al schreef: de laatste 100 bladzijden (vanaf het bezoek aan de wapenclub; tot dan kon je nog twijfelen) verliezen alle mogelijke spanning - en vooral daardoor kan je niet van een thriller spreken. Ik moest om 1 of andere reden terugdenken aan de film Lilja 4-ever (2002) - MovieMeter.nl : een meisje van 16 in de voormalige Sovjet-Unie wordt naar Zweden gelokt en daar in de prostitutie gezet. De film begint met de zelfmoord van het meisje, maar in die film (drama!) is dat een heel sterk punt: heel de film door weet je dat er geen happily-ever-after op komst is, dat je naar harde realiteit kijkt. Heel sterk. Maar hier... een heel vreemde beslissing om daar het boek mee te starten...

Maar, happily-ever-after, omdat het boek zo vlot leest, toch 3*.

2,0
'Lekker weglezen' heeft voor mij helemaal geen positieve betekenis. Het komt er meestal op neer dat het boek weinig inhoud heeft.
(Als een inhoudelijk interessant boek lekker wegleest is het inderdaad wel een sterk punt, maar het is voor mij totaal geen vereiste. Ik wil best extra m'n best doen om meer inhoud te krijgen.)

avatar van Boenga
3,0
Realtom, ik denk dat 'lekker weglezen' een combinatie is van (minstens) twee verschillende factoren:
enerzijds vlot en snel lezen door de schrijfstijl en de structuur, en anderzijds de boeiende inhoud.
De combinatie van de twee zorgt er voor dat je er na dag 1 naar uitkijkt om snel verder te lezen.

Imho heeft dit boek een vlotte en aangename stijl, en 50 bladzijden lang een boeiende intro - die me naar meer deed uitkijken. Nadien is er een zekere sleur en herhaling, gebeurt bijzonder weinig, tot bijna pagina 200, wanneer er weer meer tempo in komt.
Na het lezen is me - misschien wel deels onbewust - die aangename en hoopgevende intro bijgebleven, en dat heeft zeker voor een deel m'n oordeel over het boek beïnvloed. Maar in z'n geheel... moet ik eigenlijk wel toegeven dat jouw 2* correcter zijn dan de 3 van mij... Ik laat ze toch staan, misschien een beetje met de gedachte dat de schrijfster zeker een groot potentieel heeft - maar het hier helaas niet naar buiten bracht.

2,0
Zit wat in, maar dan wil ik graag wel een nuance aanbrengen bij het woord inhoud. Inhoud kan wat mij betreft betrekking hebben op de spanning (oppervlakkig), of op een diepere betekenislaag - waardoor het boek je aan het denken zet.
Op dat eerste gebied heeft dit boek nog wel wat te bieden (ik wilde ook wel weten hoe het afloopt), maar of Nieuwe Buren me meer geboden heeft dan louter de bezigheid van het lezen? Dat denk ik niet. (Of het moet zijn argumenten in mijn strijdje tegen de term 'literaire' thriller )

avatar van Boenga
3,0
RealTom schreef:
... maar of Nieuwe Buren me meer geboden heeft dan louter de bezigheid van het lezen? Dat denk ik niet.

Helemaal mee eens, maar: dat is natuurlijk bij heel veel fictie zo.
Is dat trouwens het verschil tussen een literaire thriller en een gewone: meer achtergronden (historisch, politiek, sociaal,...)?
En waarom wordt die omschrijving alleen bij thrillers gebruikt, en niet bij romans of drama's of detectives ?

2,0
Nou, ik ken wel een hoop auteurs en romans die een ander licht op zaken werpen, of in ieder geval mijn hersens aan het werk zetten. Kundera, Houellebecq, Polet, Hermans. Dat zijn toch mannen die fictie schrijven en heel wat te bieden hebben op inhoudelijk vlak. Er zit natuurlijk ook een soort plezier bij dat wordt opgeroepen omdat deze auteurs wat 'moeilijker' schrijven, het is minder eenvoudig hun werken te doorgronden. En als ik ze dan uiteindelijk gelezen heb, geeft dat meer voldoening dan een boek waar ik doorheen ben geraasd.

Wat precies het verschil is tussen een literaire en een 'gewone' thriller is mij ook niet echt duidelijk; ik vind het een heel vreemd verschijnsel.
Het verschil dat mij het meest opvalt is dat literaire thrillers over gewonere/dagelijkser mensen lijken te gaan. Geen politieagenten die slim zijn, communicatief vaardig, sterk, goed kunnen vechten etc, maar mannen en vrouwen met problemen die in principe iedereen zouden kunnen overkomen.
Wat het taalgebruik betreft hebben literaire thrillers weinig te bieden, dus op basis daarvan zou ik het sowieso niet literair noemen.
Maar ik heb zowel van literaire als van gewone thrillers veel te weinig gelezen om er echt iets zinnigs over te zeggen.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:12 uur

geplaatst: vandaag om 06:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.