menu

Filmarchitektur: Von Metropolis bis Blade Runner - Donald Albrecht, Anton Kaes, Dietrich Neumann, Anthony Vidler, Michael Webb, F. Kaufmann, Bruno Taut, Heinrich de Fries, Ludwig Hilberseimer, Kurt Richter, Hugo Häring, Paul Leni, Walter Reimann en Siegfried Kracauer (1996)

Alternatieve titel: Film Architecture: Set Designs from Metropolis to Blade Runner

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Duits
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur / Kunst en Cultuur

207 pagina's
Eerste druk: Prestel, München (Duitsland)

Oorspronkelijk bedoeld als begeleidend boek bij een reeks tentoonstellingen in de Verenigde Staten en vervolgens Duitsland, waardoor de Engelse vertaling van dezelfde uitgeverij eerder verscheen dan het Duitse origineel, onderzoekt het rijk geïllustreerde ‘Filmarchitektur’ de Expressionistische invloeden op filmische stadsgezichten en de wisselwerking tussen filmsteden en feitelijke steden. De subtitel is licht beperkend, aangezien die het tijdvak vanaf 1927 (‘Metropolis’) tot en met 1982 (‘Bladerunner’) suggereert. De 24 in het boek besproken films lopen echter vanaf het jaar 1920 tot en met 1990. Uitgangspunt daarbij is de Duitse film ‘Das Cabinet des Dr. Caligari’ uit 1920. De auteurs suggereren dat die film de ‘architectonische basis’ vormde, waarop de volgende films in dat specifieke opzicht voortborduurden. Die vijf auteurs Albrecht, Kaes, Neumann, Fidler en Webb staan garant voor vijf uitgebreidere essays over het hoofdonderwerp. De daaropvolgende 24 hoofdstukken over de films zelf geven niet alleen een beschrijving van die film, maar plaatsen die ook in de context van het hoofdonderwerp en leggen een verbinding met de architectuur van de werkelijke wereld. Een zekere nadruk ligt daarbij op de Duitse Expressionistische film. Er worden echter ook films uit Frankrijk (bijvoorbeeld ‘L’Inhumaine’, 1924), de Sovjet-Unie (bijvoorbeeld ‘Aelita: Queen of Mars’, 1924), of nog de Verenigde Staten (zoals ‘The Fountainhead’ uit 1949 en ‘Dick Tracy’ uit 1990) behandeld. In een apart hoofdstuk ‘Film and Architecture: Selected Texts from the Weimar Republic’ komen negen andere Duitse auteurs aan het woord: van hen worden een reeks tijdschriftartikelen uit circa de jaren 1920-1930 opgenomen, met hun verkorte biografieën (voor zover bekend). Van de verdere appendices bij het boek, maken onder meer de biografieën van de ontwerpers van de filmsets deel uit.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:42 uur

geplaatst: vandaag om 01:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.