menu

Breakfast of Champions - Kurt Vonnegut (1973)

Alternatieve titels: Ontbijt voor Kampioenen | Goodbye, Blue Monday!

mijn stem
3,90 (21)
21 stemmen

Engels
Humoristisch / Psychologisch

299 pagina's
Eerste druk: Delacorte, New York (Verenigde Staten)

In dit boek voert Vonnegut twee hoofdpersonages op. Kilgore Trout is een onbekende science fiction schrijver die door één van zijn weinige lezers wordt uitgenodigd op een kunstenfestival in Midland City, een stadje in het Midwesten van de Verenigde Staten. De andere protagonist in dit boek is de autohandelaar Dwayne Hoover, die in één van Trouts boeken leest dat er slechts één levend wezen op aarde is, en dat alle andere wezens robots zijn. Hoover denkt dat hij dat ene levende wezen is, en tracht de "robots" te vernietigen.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
3,5
Absurditeit ben ik altijd voor te porren, maar het moet wel een doel dienen. In Breakfast of Champions wordt aan die voorwaarde voldaan. Behalve het verhaal is ook de schrijfstijl absurdistisch; kinderlijk en quasi matter-of-fact, alsof voor een totaal onwetend lezer wordt geschreven. Maar daarmee legt het vaak gebrek aan logica of hypocrisie bloot. Fantastisch is bijvoorbeeld de passage over de USA; hun volkslied (‘gibberish sprinkled with question marks’), hun geschiedenis (“The sea pirates were white. The people who were already on the continent when the pirates arrived were copper-colored. When slavery was introduced onto continent, the slaves were black. Color was everything”), of een grondlegger als Thomas Jefferson (“A slave owner who was also one of the world’s greatest theoreticians on the subject of human liberty”). Het past wel bij het verhaal, waarin een terugkerende aanname is dat alle mensen robots zijn, behalve hoofdpersoon Dwayne Hoover. De schrijfstijl lijkt dan bedoeld voor robots, de absurditeit waarmee planeet aarde haar gang gaat wordt in deze stijl regel na regel onderstreept. Een fraai satirisch stuk over een maatschappij waarin iedereen zijn rol heeft te spelen, maar waar zelfs non-conformisme een rol is.

avatar van thomzi50
4,0
Inderdaad een ontzettend absurd en speciaal boek. Nog nooit zoiets gelezen zelfs. Het is geschreven alsof de lezer iemand is die pas net op aarde is aangekomen, iemand die zelfs de simpelste dingen nog moet worden uitgelegd (bijvoorbeeld dat 'negers' zwarte mensen zijn). En door alles zo uitgebreid uit te leggen, komt juist ook de absurditeit van veel van onze vanzelfsprekendheden aan bod. De vele tekeningen die dit boek vullen dienen min of meer datzelfde doel.
Toch kreeg ik nergens het gevoel dat Vonnegut deze roman werkelijk met die opzet had geschreven, en dat was zo knap. Het is geen geconstrueerd geheel met een duidelijk doel, het is juist enorm losjes en, inderdaad, matter-of-fact-achtig geschreven - het ziet er werkelijk uit alsof Vonnegut regel voor regel schreef zonder achterliggende gedachten. En toch is het een beklijvende roman, die je wel degelijk aan het denken, filosoferen, lachen, huiveren slaat. Juist ook vanwege dat onschuldige kind dat erin doorklinkt. Ontzettend knap.
Enige minpuntje vond ik de laatste pakweg vijftig pagina's, wanneer de ik-persoon, Vonnegut zelf, de God van dit verhaal, wel heel vaak stelt dat hij de touwtjes in handen heeft en het verhaal zo wel erg naar zichzelf (zijn eigen personage) toeschrijft.

avatar van centurion81
3,0
Het boek begon heerlijk absurdistisch en ook de vorm waarin het werd gegoten was fantastisch. Echter, vanaf het moment dat Kilgore Trout aankomt in Midland City en de schrijver zichzelf het verhaal inschrijft, neemt langdraderigheid het heft in handen. Vonnegut drijft m.i. veel te ver door in opsommingen van volslagen irrelevante details die het bijna vervelend maakten om door te lezen.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 20:42 uur

geplaatst: vandaag om 20:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.