menu

De Nieuwe Franse Filosofie: Denkers en Thema’s voor de 21e Eeuw - Robin van den Akker, Gido Berns, Joost de Bloois, Erik Bordeleau, René ten Bos, Richard de Brabander, Antoon Braeckman, Tammy Castelein, Leen De Bolle, Ignaas Devisch, Rick Dolphijn, Raf Geenens, Joris van Gorkom, Bram Ieven, Marijn Kruk, Pieter Lemmens, Matthias Lievens, Eli Noé, Gijs van Oenen, Henk Oosterling, Herman Parret, Frans van Peperstraten, Aukje van Rooden, Willem Schinkel, Marc Schuilenburg, Christa Stevens, Sjoerd van Tuinen, Philippe Van Haute, Peter-Paul Verbeek, Marc de Vries, Ruud Welten en Theo de Wit (2011)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Biografie / Ideeënliteratuur

477 pagina's
Eerste druk: Boom, Amsterdam (Nederland)

In de twintigste eeuw was Frankrijk het land waar je moest zijn als je filosofie wilde lezen die nieuw en provocerend was. Denkers als Jean-Paul Sartre, Michel Foucault en Jacques Derrida beheersten de debatten. Vandaag de dag zijn de verhoudingen veranderd. Nieuwe denkers treden in de arena, oude verschijnen in een ander licht. ‘De Nieuwe Franse Filosofie’ presenteert het denken uit Parijs voor de eenentwintigste eeuw. Welke onderwerpen zijn belangrijk? Welke denkers doen ertoe? Iedere filosoof wordt geïntroduceerd met een korte biografie en een uitleg van zijn of haar ideeën. In een aantal gevallen komen daarbij verder de samenhang met andere filosofen en de invloed van en op dergelijke andere denkers naar voren; de geraadpleegde literatuur van en over de betrokken filosoof; of nog de historische context en de biografie van de betrokkenen. Het boek is onderverdeeld in acht 'sociale rubrieken', waarbij per rubriek vier à vijf filosofen worden belicht. In het boek worden drieëndertig natuurlijke personen beschouwd en één collectief van filosofen.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,5
Sol1 (moderator)
De volgende acht ‘sociale rubrieken’ en Franse filosofen komen in het boek naar voren:

Speculatieve filosofie:
Gilles Deleuze, Alain Badiou, François Laruelle en Quentin Meilassoux

Voorbij de deconstructie:
Jacques Derrida, Jean-Luc Nancy, Catherine Malabou en Hélène Cixous

Laïcisme en democratie:
Emmanuel Levinas, Claude Lefort, Marcel Gauchet, Alain Finkielkraut en Jules Régis Debray

Stad en burger:
Paul Virilio, Henri Lefebvre, Étienne Balibar en Loïc Wacquant

Subjectiviteit en zelf:
Michel Foucault, Félix Guattari, Jacques Lacan, Bernard Stiegler en François Jullien

Consumptiemaatschappij en kapitalisme:
Guy Debord, Jean Baudrillard, Gilles Lipovetsky en ‘Tiqqun en Le Comité Invisible’

Kunst voorbij de representatie:
Jean-François Lyotard, Jacques Rancière, Philippe Lacoue-Labarthe en Nicolas Bourriaud

Tegen de opsplitsing van de natuur:
Michel Serres, Gilbert Simondon, Bruno Latour en Isabelle Stengers.

Uit de zesde rubriek, lijkt ‘Tiqqun en Le Comité Invisible’ in eerste instantie een vreemde eend in de bijt te zijn. ‘Le Comité Invisible’ (‘De Onzichtbare Raad’) is echter een maatschappelijk betrokken filosofencollectief dat in een door hen uitgebracht boek qua inhoud en toon lijkt aan te sluiten bij een Frans periodiek met de naam ‘Tiqqun’.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:20 uur

geplaatst: vandaag om 00:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.