menu

Home to Harlem - Claude McKay (1928)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Psychologisch / Sociaal

340 pagina's
Eerste druk: Northeastern Library of Black Literature, New York (Verenigde Staten)

Jake Brown deserteert uit het Amerikaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog en keert terug naar Harlem. Op zijn eerste avond thuis ontmoet hij kortstondig de prostituee Felice, die voor hem een soort referentie van liefde wordt. Rusteloos zwervend ontmoet hij vervolgens een reeks bijzondere figuren in en rond Harlem. Dit brengt allerlei spanningen met zich mee.

zoeken in:
avatar van Bobbejaantje
4,5
Eén van de bekendere boeken van de Harlem Renaissance stroming. Dat verwijst naar de culturele opleving van de zwarte USA burgers in de jaren ‘20 en ‘30 in o.a. literatuur en muziek. En genoemd naar Harlem NY waar het op dat moment op alle vlakken een bruisende boel was.
En wat een geweldige leeservaring is dit. Doet me denken aan On the Road van Jack Kerouac dat ik lang geleden gelezen heb. Maar Home to Harlem is zomaar even 30 j eerder geschreven. Het gaat evenzeer om een aaneenschakeling van schijnbare faits divers in een wereld bevolkt met kleurrijke figuren. Al is in dit geval ‘kleurrijk’ ook letterlijk te nemen. De ervaring van de ‘negro’ (zoals het benoemd wordt in het boek) in het Harlem van de jaren 1920 staat hier centraal. En het is allesbehalve een eendimensionale ervaring. Zoals er 50 tinten grijs zijn, zijn er namelijk ook 50 (of meer) tinten zwart. Dat en de daaraan verbonden sociale status/perceptie van de negro vormt één van de rode draden in het boek. Het boek is geschreven door Claude McKay, zelf (uiteraard) een zwart auteur, wat het maakt tot een insider verhaal. Van sommige karakters vermoed je dat ze uit het (toenmalige) leven gegrepen zijn.
Niet alleen cultureel en sociologisch een interessant werk maar vooral ook pittig door de verhaallijnen en het taalgebruik van de personages. De humor die erin verweven zit. Geen kost voor droogstoppels maar bevat het soort dialogen die je verwacht in films van let’s say een Tarantino. En daarmee vind ik dit boek zijn tijd vér, vér vooruit, en lijkt het zich buiten het klassieke literaire straatje van toen te vinden. Want nogmaals, dit is niet On the Road maar een roman uit de jaren ‘20. In zijn tijd was het wel een bestseller, maar vandaag is dit toch een vergeten werk. Ik vraag me daarbij ook af bij welk publiek dit boek een bestseller is want het is op dat moment nog volop segregatie in de USA.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:40 uur

geplaatst: vandaag om 05:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.