menu

Secondhand Rose: 50 Jaar Gefascineerd door Mode - Robbert Boonk, Paula Goossens, Jasmijn Derckx, Sonja Wekema, Milla Braat, Gaia van Bruggen, Lodewijk Schmit Jongbloed, Marlies Terstegge, Piet Lemstra, John Dunkelgrün, Fréderique Gentis, Krijn J. Poppe, Désirée Hoefnagel, Liesbeth Teekamp, Menno Spaan, Hans Wissema en Daniëlla Gidaly (2023)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Biografie / Historisch

120 pagina's
Eerste druk: Tulipa, Wassenaar (Nederland)

Secondhand Rose is een begrip in Den Haag op het gebied van luxe, tweedehandskleding. Anca Struycken is vijftig jaar geleden begonnen met dit concept en nog steeds staat zij dagelijks in de winkel. Waar anderen al lang geleden met pensioen zouden zijn gegaan, kan zij haar 'kindje' maar moeilijk loslaten. Vijftig jaar succes, vijftig jaar passie, verdient een uitgebreide erkenning. Zestien leden van de Schrijverstafel van Sociëteit de Witte combineerden schrijftalent en waardering en schreven elk één of meerdere verhaaltjes over Secondhand Rose. Interviews, herinneringen en anekdotes. Zo leert u Secondhand Rose van een andere kant kennen. In het boek zijn daarbij onder andere de tekst van een lied van Milla Braat, een aantal kleurenfoto’s van de winkel en enkele kopieën van oude artikelen uit kranten opgenomen. 'Secondhand Rose' betreft het eerste eigen boek van de Schrijverstafel van de sociëteit.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,5
Sol1 (crew)
Een Haagse aangelegenheid.

De winkel van ‘Secondhand Rose’ heeft inderdaad wel een bekende naam. Ik heb de eigenares Anca Struycken (1943) nooit persoonlijk ontmoet en wij kennen elkaar dan ook niet; net zo min als zij mijn naam weet. Wij zijn echter slechts één of enkele zakelijke relatieschakels van elkaar verwijderd. Het boek over haarzelf, haar winkel en een aantal zaken daaromheen riep dan ook direct herinnering en herkenning op. Plus de verbazing dat ze inmiddels al weer vijftig jaar actief is – en blijft.

De ‘Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte’ is, zeker binnen Den Haag, een bekender begrip; niet in de laatste plaats door haar imposante optrekje op het Plein in die stad; schuin tegenover de regeringsgebouwen van het Binnenhof aan hetzelfde Plein. Bovendien dateert de vereniging al uit 1782.

Het boek van de Schrijverstafel geeft een goed inzicht in de persoon van Anca Struycken en in haar winkel en belicht van beiden en van hun omgeving een hele reeks facetten. Citaat: “Er gebeurt veel in 50 jaar. Soms leuk, soms niet leuk, soms verdrietig maar meestal blij. In een schriftje werden de aparte dingen bewaard.” De auteurs hebben dankbaar uit dergelijk informatiemateriaal kunnen putten, desondanks wordt niet geschroomd te erkennen dat bij bepaalde anekdotes over de eigen ervaringen met Secondhand Rose (de winkel, niet het boek) enige zaken zijn aangevuld of aangedikt.

Ook aardig is om te lezen hoe ‘men’ anders is gaan aankijken tegen het concept van luxe tweedehandskleding, zowel vanuit het oogpunt van het milieu als vanuit een faire prijsstelling. De gedachte uit 1983, zoals terugkomend in een krantenartikel uit dat jaar over de winkel, dat een japon ‘morgen’ wel wordt opgehaald, omdat de werkster niet mag weten waar dat kledingstuk is gekocht, zal hopelijk nu toch wel definitief achterhaald zijn.

In dezelfde periode was het dan blijkbaar weer wel mogelijk dat één van de schrijfsters de door haar bij Secondhand Rose ingeleverde cocktailjurk gedragen ziet worden door iemand uit het publiek van de Koninklijke Schouwburg en daarover zonder gêne een gesprek kan aangaan met de nieuwe eigenaresse. Een te klein geworden smoking (te veel cocktails?) van de echtgenoot van die schrijfster vindt in een later stadium ook zijn weg naar Secondhand Rose.

Bijkomend voordeel van het boekje is dat de opbrengst ten gunste komt aan ‘Tinkerbell’, een Roemeens familiekindertehuis; een Nederlands initiatief vanuit een ANBI-stichting hier, om kinderen in Roemenië te helpen die anders onder erbarmelijke omstandigheden zouden opgroeien. Anca Struycken haar moeder was een Roemeense en Anca zelf ondersteunt het tehuis ook al jaren.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:39 uur

geplaatst: vandaag om 13:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.