menu

Phaidon - Plato (-380)

Alternatieve titels: Phaedo | Φαίδων

mijn stem
3,73 (15)
15 stemmen

Oudgrieks
Ideeënliteratuur

101 pagina's
Eerste druk: Onbekend, Athene (Griekenland)

De Phaedo is een dialoog tussen Echecrates en Phaedo. Phaedo vertelt over de laatste gesprekken tussen de ter dood veroordeelde Socrates en zijn leerlingen en vrienden. Centraal idee hierbij is de onsterfelijkheid van de ziel. Gesteund door deze overtuiging berust Socrates in zijn nakende dood. Hij heeft immers uitzicht op een andere en betere wereld.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Tijdens de eerste jaren van mijn leven als student filosofie zat ik in een Platoleesgroep waar ik met heel veel plezier zo’n acht Socratische dialogen las (Socrates is vaak de wijze hoofdrolspeler, maar de ideeën die overgebracht worden zijn die van Plato), waaronder ook de Politeia, Plato’s meesterwerk. Nu zijn we nooit aan de Phaedo toegekomen (het jaartal in de titel is een ruwe schatting overigens), wat eigenlijk toch wel wat raar is. In deze dialoog gaat het namelijk over de laatste uren van Socrates, voordat hij de gifbeker leeg dronk – hij werd ter dood veroordeeld omdat hij niet de goden van de stad aanbad en omdat hij een slechte invloed had op de jeugd.

[...]

Vergeet niet dat Plato de eerste was die over alle vragen nadacht (en schreef) waar we tegenwoordig nog steeds over nadenken. Het is enorm boeiend en leerzaam om te lezen waar het ooit allemaal mee begon. De vorm (de dialoog waarbij iedereen de hele tijd volmondig instemt met wat Socrates zegt) en de ideeën komen anno nu nogal bevreemdend over, maar daar schuilt ook juist de charme in. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik verschrikkelijk genoten heb van deze tekst en dat deze er eigenhandig voor heeft gezorgd dat ik de komende tijd nog wat filosofische teksten ga doornemen (en bespreken).

Lees het volledige stuk

Ik heb hier moeite mee: "Plato’s ideeën zijn nu misschien niet meer van deze tijd"... Ten eerste, Plato's werk is tijdloos. Het christendom leerde ons een andere kijk op de wereld maar juist de filosoof/intellectueel moet zich kunnen onttrekken aan de waan van de dag: dat is juist een centrale les van Plato! Ten tweede en dat staat in het verlengde hiervan: Plato leert ons de inkering van de ziel zoals de slaaf Meno de wiskundige opgave pas kan oplossen als hij alles wat hij heeft geleerd loslaat en in zichzelf keert om zo in zichzelf de eeuwige waarheden van de wiskunde te ontdekken. Wiskunde vormt dan ook de brug naar Plato's eeuwige Ideeën en dat de gemiddelde filosofiestudent niets kan met Plato komt niet doordat Plato's ideeën niet meer van deze tijd zijn maar doordat de gemiddelde filosofiestudent niet het geringste idee meer heeft van de wiskunde (de gemiddelde wiskundestudent kan nog steeds heel veel met Plato's ideeën). Met Plato denk ik dat het geen zin heeft om zijn werk te bestuderen als je niet eerst wiskunde hebt bestudeerd.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:04 uur

geplaatst: vandaag om 16:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.