menu

Lucifer - Joost van den Vondel (1654)

mijn stem
3,17 (12)
12 stemmen

Nederlands
Toneelstuk
Esoterisch

106 pagina's
Eerste druk: Abraham de Wees, Amsterdam (Nederland)

God heeft zojuist Adam en Eva geschapen en beschouwt de mens als de kroon op zijn schepping. Er ontstaat onrust onder de engelen als God zijn plannen openbaart de mensen in aanzien boven hen te plaatsen. Aangezet door jaloerse collega's begint Lucifer een opstand. Vergeefs: hij wordt verslagen en in de hel geworpen. Toch slaagt hij erin de plannen van God te dwarsbomen. Lucifer verleidt Adam en Eva tot het eten van de boom der kennis, waarna zij uit het paradijs worden verdreven. Het leven op aarde, zoals wij het nu kennen, neemt zijn aanvang. Uit angst voor het onbekende verwordt Lucifer tot het archetype van de terrorist, die met zijn eigen lot het geluk van de samenleving kan verwoesten.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
4,0
Zo episch wordt er niet vaak geschreven in de Nederlandse literatuur, maar Lucifer steekt (het iets jongere) Paradise Lost naar de troon. In veel opzichten vergelijkbare werken, beiden spelend rond de zondeval en daarbij vooral de rol van Lucifer t.o.v. God en de mens belichtend. Vondels toneelstuk vangt aan op het moment dat God Adam en Eva schaapt naar zijn gelijkenis, daarmee de mens hoger inschalend dan het cordon engelen waartoe Lucifer behoort. Dit feit is onverkropbaar voor de jaloerse Lucifer, en na zonder succes de strijd aangebonden te hebben met de legers van Michaël verliest hij zijn plaats in de hemel. Net als Paradise Lost boeit Lucifer vooral door de psychologische diepgang die gelegd wordt in simpel theologisch materiaal. De hiërarchische verhoudingen in de hemel ondermijnen de individualiteit; de onderwerping hieraan maakt van de aartsengelen kleurloze personages zonder karakter, terwijl Lucifer een haast modern personage is door zich hier aan te willen onttrekken. En zo is Lucifer feitelijk een stuk waar een persoonlijke crisis uitgevent wordt, zonder veel opsmuk, en is het vooral de context die het een exotisch stuk binnen de Nederlandse literatuur maakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:46 uur

geplaatst: vandaag om 00:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.