menu

Gijsbreght van Aemstel - Joost van den Vondel (1638)

Alternatieve titel: D'Ondergang van Zijn Stad en Zijne Ballingschap

mijn stem
3,08 (18)
18 stemmen

Nederlands
Toneelstuk
Historisch

92 pagina's
Eerste druk: Wilhelm Blaet, Amsterdam (Nederland)

Het stuk speelt in 1304 en gaat over de belegering van Amsterdam door de omliggende dorpen, verenigd in de Kennemers en Waterlanders. Aanleiding is de vermeende betrokkenheid van Gijsbrecht bij de ontvoering en doodslag van Floris V in 1296. De vijandelijke soldaten lijken te vertrekken, maar in werkelijkheid houden zij zich schuil onder een lading rijshout in een schip dat als brandhout door de Amsterdammers wordt binnengehaald. Gijsbrecht wordt na hevige gevechten gedwongen te vluchten naar Pruisen, om daar een "Nieuw Holland" te stichten.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
2,5
Over de belegering van Amsterdam rond 1300, naar voorbeeld van de strijd om Troje. Zo’n gevecht in de Hollandse klei, opgeblazen tot epische proporties van de Griekse klassieken… apart. De strijd zelf is beslist sterk gevisualiseerd, maar dat steeds verbintenissen leggen met, met name, de Aeneas voelt vaak nogal geforceerd aan (zoals het vijandige schip het ‘Zeepaard’ dat onvermoed binnengehaald wordt). En dan is er ook nog het gegeven van dat het stuk zich op kerstnacht afspeelt. Kortom, voor een stuk van nog geen 2000 regels overvol met Christelijke en klassieke verwijzingen. Het zal formeel ook best sterk in elkaar zitten, maar het personage Gijsbreght van Aemstel wordt er niet interessanter van. Een formeel personage, in zijn symboliek (zie het einde) wellicht bevredigend, maar in psychologische zin valt er beduidend minder te halen dan bij het gemiddelde Shakespeare-karakter.

avatar van mjk87
3,0
Eindelijk dan eens deze klassieker uit de Nederlandse taal gelezen. Waarom juist dit werk zo bekend is, is mij een raadsel. Nu is toneel niet gelijk mijn favoriet, maar zo heel bijzonder is dit nu ook weer niet lijkt mij. Veel pathos, alles op rijm en redelijk wat geweeklaag van enkele personen. Wel leuk eens gelezen te hebben, maar zo lezend als tekst doet het ook vrij weinig. Daarvoor is het taalgebruik te gewoon en de inhoud te mager. 3*.

avatar van vork666
2,5
Brave, nationalistische, gedateerde flauwekul die lijdt aan een overijverig gebruik van Homerus-referenties en sterk overdreven karakters. Niet echt de moeite waard.

ags50
Het binnenhalen van een schip met brandstof waarin de belegeraars verborgen zitten is dan weer een echt Hollands (Nederland bestond nog niet) tintje, mijns inziens gebaseerd op het, in tegenstelling tot het paard van Troje, historische turfschip van Breda uit 1590. Die list was uiteraard gebaseerd op de inname van Troje uit de Odyssea.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:31 uur

geplaatst: vandaag om 08:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.