menu

Prins Wipneus en Zijn Vriendje - B. van Wijckmade (1948)

Alternatieve titel: Prins Wipneus en Zijn Vriendje Pim

mijn stem
3,89 (9)
9 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Avontuur

101 pagina's
Eerste druk: J. Schenk, Maastricht (Nederland)

Hier maken we voor het eerst kennis met prins Wipneus, zoon van koning Goedhart, en zijn vriendje Pim. Wipneus en Pim gaan een stukje varen op de sprookjeszee, maar worden betoverd door de zwarte tovenaar Balbos. Pim weet echter te ontsnappen en ontmoet koning Dolfijn van de watermannetjes. In het paleis van de watermannetjes weet Pim een gevaarlijke draak te doden, en uit dankbaarheid beloven ze te helpen Wipneus uit handen van de tovenaar te bevrijden.

zoeken in:
avatar van starbright boy
Jeugdsentiment ten top. Op de kleuterschool werd me Wipneus en Pim voorgelezen. Ik was meteen verkocht. De eerstvolgende verjaardag prijkte de boekjes al hoog op mijn verlanglijstje en ben ik ze gaan sparen. Ik had de serie al een heel eind compleet toen ik de boekjes al behoorlijk ontgroeid was , maar af en toe kocht of kreeg ik er nog een bij want als je bijna alle boekjes hebt wil je ze ook wel allemaal. Wipneus en Pim en de boeken van Annie M.G. Schmidt hebben me leren lezen.

Veel later kwam ik er ook achter dat de serie geschreven werd door een groep paters in een klooster die na een paar deeltjes het stokje steeds aan een ander doorgaven (met weer andere voorletters als pseudoniem) en dan valt het ook ineens op dat het paleis van Koning Goedhart (en alle kabouters die er wonen) verdacht veel op een klooster lijkt. En dat de medekloosterlingen vast vaak al lezend gniffelden omdat ze zichzelf in een van de kabouters herkenden.

Ik denk trouwens wel dat deze boekenserie een beneden-de-grote-rivieren Katholiek Nederlands fenomeen was. Misschien dat iemand hieronder dat gaat ontkennen, maar volgens mij waren Wipneus en Pim aanzienlijk bekender in Brabant dan in pakweg Overijssel.

Soms in een jeugdsentimentele bui pak ik nog weleens een van de 37 deeltjes om me te laven aan de zoete oubolligheid van Wipneus en zijn vriendje Pim.

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
Maar zoals zoveel dingen die sinds het begin der tijden ingebakken zitten, en nu vervolgens zonodig veranderd moeten worden, ontkwamen ook Wipneus en Pim niet aan het racisme-fenomeen. Zo moest de zwarte tovenaar Balbos uit onderliggend boekje ineens plaats maken voor een niet-zwarte tovenaar Balbos, en werd het hele boekje daarom 'herschreven'; en moesten de Zwarte Kabouters uit 'Waar is Prins Wipneus?' in de herschrijving plaats maken voor de Snuffelkabouters, war e.e.a. uit z'n verband rukt.

Prins wipneus en zijn vriendje: derde druk.
Heeft iemand een idee welk jaar het is gedrukt?
Wat is de waarde van zulke boekjes
Met vriendelijke groet,
Cor
[email protected]

avatar van Sol1
3,5
Sol1 (moderator)
CorMar schreef:
Prins wipneus en zijn vriendje: derde druk.
Heeft iemand een idee welk jaar het is gedrukt?
Wat is de waarde van zulke boekjes
Met vriendelijke groet,
Cor
[email protected]
Als dat uit de colofon niet blijkt, is het jaartal van de derde druk lastig terug te vinden. De originele deeltjes verschenen in diverse edities en uitvoeringen tot aan 1984.

De waarde van die oorspronkelijke boekjes van uitgeverij Schenk lijkt te gaan tot circa € 5; uiteraard afhankelijk van 'wat de gek ervoor geeft' en de toestand van de boekjes.

Er zijn na 1984 andere variaties van de boekjes verschenen bij andere uitgeverijen.

Vergelijk voor de prijzen bijvoorbeeld de huidige indicaties op Boekwinkeltjes.nl:
Wipneus en Pim - huidig aanbod op Boekwinkeltjes

De serie heeft nog steeds aantrekkingskracht; er zijn in het verleden meer dan circa 4.500.000 exemplaren van verkocht. Ik heb er zelf ook nog enkele tientallen van liggen.

avatar van Wandelaar
Rond 1999 heeft Kruidvat de serie in herdruk ook nog in de winkel gehad. Heb er mijn kinderen voor het slapen gaan uitbundig uit voorgelezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:36 uur

geplaatst: vandaag om 17:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.