menu

Bezette Stad - Paul van Ostaijen (1921)

mijn stem
3,93 (14)
14 stemmen

Nederlands
Gedichtenbundel
Oorlog / Psychologisch

154 pagina's
Eerste druk: Het Sienjaal, Antwerpen (België)

In deze gedichtenbundel projecteert Paul van Ostaijen zijn innerlijke ontreddering in het stadsbeeld van Antwerpen tijdens de oorlog. De typografie is zuiver expressionistisch met veel invloeden van het dadaïsme. Het boek behandelt achtereenvolgens de aanval, de bezette 'holle haven', de geleidelijke wederopleving van het nachelijk stadsleven (met daarin het beroemde fragment 'Boem Paukeslag'), de aftocht van het Duitse leger en de Te-Deums van de zegevierenden, om te eindigen met de vage hoop op een zelfvernietiging van de maatschappij in het bewustzijn van de zinloosheid van haar bestaan.

zoeken in:

avatar van -JB-
3,0
Bezette stad van Paul van Ostaijen is een klankbombardement over een stad in oorlog. In een associatieve stijl vol gekke typografie portretteert Van Ostaijen de oorlog. De inwoners van de bezette stad zoeken afleiding in bordelen, bioscopen, religie, muziek en dans, maar de oorlog is nooit ver weg. Uiteindelijk volgt de aftocht, die uitmondt in leeg patriotisme en het gevoel dat alles voor niets is geweest.

Het boek geeft mij een stem-uitdaging. Ik snap dat deze dadaïstische tekst in 1921 vooruitstrevend en shockerend moet zijn geweest. Een bijzonder boek dus dat een hoge waardering verdiend. Tegelijk was het leesplezier van deze 150 pagina's waarin alles van de hak op de tak springt bijzonder laag. Een leeservaring die ik normaal zou vertalen in een lage waardering. Voorlopig dus maar even een middenweg.....

Gast
geplaatst: vandaag om 10:25 uur

geplaatst: vandaag om 10:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.