menu

Music-Hall - Paul van Ostaijen (1916)

mijn stem
3,41 (11)
11 stemmen

Nederlands
Gedichtenbundel
Psychologisch

128 pagina's
Eerste druk: Janssens, Antwerpen (België)

Music-Hall is de eerste gedichtenbundel die Paul Van Ostaijen heeft gepubliceerd, en bevat, naast het lange gedicht Music Hall waarin een cabaretavond in het gelijknamige etablissement beschreven wordt, nog drie andere lange gedichten en de twee reeksen Verzen voor de Prinses van Ji-Ji en Diverse Verzen Opgedragen aan René Victor. De nerveuze ritmiek en het humane karakter doen al aan de latere dichter denken, maar de thematiek en de uitwerking is nog vrij klassiek.

zoeken in:
avatar van Freud
3,5
Oei, ik heb me toch vergist: deze cover is niet die van de originele Music Hall, want daar staat Boem Paukeslag helemaal niet in... Ik zal het zo snel mogelijk trachten aan te passen!

(Ter verduidelijking: dit is dus niet de bloemlezing die later onder dezelfde titel is verschenen en waar een soort best of van Van Ostaijen in is opgenomen, het gaat om een bundeltje uit 1916 met een tiental gedichten die, behalve dan het titelgedicht, totaal niet bekend zijn)

avatar van thomzi50
2,5
Dankje Freud. Ikzelf heb behoorlijk zitten stuntelen bij het toevoegen van dit boek (merk ik nu).

Ik kreeg het onlangs van mijn vader, die had er een hoge pet van op en vond het typisch iets voor mij.. Weet niet wat ik daarvan moet denken, maar zal het zo snel mogelijk proberen te lezen. Helaas ligt er een enorme stapel boeken op me te wachten, dus is de kans dat het toch nog even duurt, best wel groot.

avatar van Freud
3,5
Deze cover is nog steeds niet de juiste, maar hierbij valt het toch al minder op .

avatar van thomzi50
2,5
Ik heb een uitgebreidere versie van deze bundel met zo'n 120 pagina's extra gelezen, maar voel me toch vrij om dit te bestemmen. Dat komt omdat ik dus deze gehele bundel heb gelezen en alles een constant niveau vond hebben. Dat niveau was niet hoog, maar het bleef wel compleet uniek, bij vlagen zelfs komisch en soms gewoon erg sterk van taal. Jammer alleen van de onevenwichtigheid en bij vlagen volledige onnavolgbaarheid - dat laatste is niet altijd een probleem, maar wel als het, zoals hier, wat saai en flets wordt. Al met al vermakelijk, onevenwichtig en krankzinnig. 2,5*

avatar van arnoldusk
3,0
Je ziet heel duidelijk dat van Ostayen vanuit een redelijk waarheidsgetrouwe poëzie vertrok en dat, naarmate de jaren verstreken, hij steeds experimenteler en avant-gardistischer werd. In mijn bundel staan de gedichten chronologisch opgesomd, het verschil tussen 1915 en eind 1918 is vrij groot. Ik houd mijn hart vast voor de geschreven bundel 'het Sienjaal'.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:36 uur

geplaatst: vandaag om 23:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.