menu

A Brief History of Time - Stephen Hawking (1988)

Alternatieve titel: Het Heelal

mijn stem
4,11 (33)
33 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

198 pagina's
Eerste druk: Bantam, New York (Verenigde Staten)

De afstand van de planeten en de sterren tot de aarde is moeilijk voor te stellen. De oude Chinezen bouwden stenen torens om de sterren van dichtbij te kunnen bekijken. Een natuurlijke reactie als je bedenkt dat wij geen ervaring hebben met de enorme afstanden in de ruimte. Inmiddels hebben we door mathematische en technologische kennis een enorme schat aan informatie over het heelal, maar wat weten we nu echt? Waar komt het universum vandaan en gaat het ergens heen? Wat is de aard van het begrip tijd? En kunnen we ook terug in de tijd?

zoeken in:
avatar van cortez
Is dit leesbaar (begrijpbaar) voor een niet ingewijde, of moet je toch al het een en ander van fysica/wiskunde/... afweten?

Spijtoptant
Dit is leesbaar, prettig leesbaar zelfs, al is het al weer een kleine 20 jaar geleden dat ik het las. Echte voorkennis heb je niet nodig.

avatar van Grovonion2
3,5
Mee eens, alhoewel het zeker je hersenen en je verbeelding meer dan eens tot het uiterste prikkelt. Maar dat is dan weer een bonus voor gelijk welk boek, vind ik.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Twinkle twinkle little star
How I wonder what you are
Up above the world so high
Like a diamond in the sky


Voor een niet -ingewijde als ik schrijft Hawking verhelderend en legt hij duidelijk uit wat hij allemaal wel niet weet over het heelal. En dat is veel, héél veel. Toen ik het boek weer uit had wist ik echter nét zo weinig als eerst, helemaal niets dus. Neemt niet weg dat dit een heerlijke, geestprikkelende (zoals mijn bovenbuurman Grovonion2 hier reeds terecht opmerkte) reis door de immense ruimte is, met Stephen Hawking als gids.

Kon ik vroeger nog wel eens mijn hersens pijnigen door diep na te denken over het universum, in de loop der jaren ben ik daar gaandeweg mee opgehouden. In de eerste plaats heb ik nog maar net zo veel hersencellen als dat er planeten zijn in ons zonnestelsel, in de tweede plaats loop je steeds weer tegen een blinde muur en leiden dit soort gedachtes altijd tot paradoxen.

Stephen Hawkings eerste vrouw, die in tegenstelling tot haar beroemde ex-man wél gelovig is, is echter van mening dat de antwoorden op grote levensvragen, de zogenaamde waarheid niet uitsluitend in de kosmologie te vinden is, maar bijvoorbeeld ook gevonden kan worden in religie, filosofie, psychologie...

Ironisch dat we een boek als dit maar kunnen waarderen met maximaal 5 sterren.

When the blazing sun is gone
When he nothing shines upon
Then you show your little light
Twinkle twinkle all the night

avatar van the Cheshire cat
4,5
Misschien zitten we wel, een miljard keer zo klein, in het hoofd van Sonja Bakker. Dat verklaart dan wel meteen de grote hoeveelheden zwarte materie.

avatar van the Cheshire cat
4,5
the Cheshire cat schreef:
grote hoeveelheden zwarte materie.

Ik bedoelde uiteraard 'donkere' materie

4,0
Heel vermakelijk. Ik ben niet geschoold in de materie in dit boekje en soms grenst de inhoud aan het volkomen bizarre. Toch fascinerend en een goede poging de leek een beetje wijzer te maken, ook als het alleen een oppervlakkige bewustwording van de problematiek is.

avatar van Lalage
4,0
Het leuke is dat Stephen Hawking die droge natuurwetten meteen toepast op hoe ons heelal in elkaar steekt. Het spreekt me erg aan hoe hij erover schrijft, met enthousiasme en humor.

Het heelal – Stephen Hawking | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van stambec
4,0
leuk en leerzaam boek. eindelijk begrijp ik de relativiteitstheorie en hoe zwarte gaten werken. alhoewel, hoe zat het ook alweer. als je het leest klinkt alles logisch en dat is een compliment aan de schrijver. jammer genoeg is het zo complex dat ik het vrij snel alweer kwijt ben. ik heb het boekje met moeite uitgelezen, op een gegeven moment was ik het gewoon kwijt. maar zeker de eerste helft vind ik super boeiend en goed geschreven. 4 sterren voor het heelal

Gast
geplaatst: vandaag om 23:06 uur

geplaatst: vandaag om 23:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.