menu

In Search of Romania: A Memoir - Dennis Deletant (2022)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Autobiografisch / Politiek

313 pagina's
Eerste druk: Hurst, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De invoering van de communistische ideologie was een tegenslag voor miljoenen mensen in Oost-Europa, maar niet voor Dennis Deletant. In plaats daarvan trok het hem naar Roemenië. De verbintenis van de historicus met het land en zijn bevolking gaat terug tot 1965, toen hij het voor het eerst bezocht. Sindsdien heeft Roemenië Dennis de waarde van gewiekste huichelarij laten inzien, ondanks de grove inmenging van de staat in het leven van het individu. Deze levendige memoires brengen zijn ervaringen uit de eerste hand met het communistische tijdperk in kaart, gekleurd door het toezicht van zijn toekomstige vrouw Andrea begin jaren 1970; zijn contacten met dissidenten; en zijn artikelen en BBC World Service-uitzendingen, die ertoe leidden dat hij in 1988 tot persona non grata werd verklaard. 'In Search of Romenia' gaat ook in op hoe het leven verder ging onder de dictatuur, ook al werd dat leven grotendeels in kaart gebracht door het regime. Hoe gingen individuele burgers om met de uitdagingen die op hun pad kwamen? Hoe belangrijk was de politieke politie, de Securitate, bij het handhaven van de regelgeving? Hoe manifesteerde de afwijkende mening jegens het regime zich? Welke invloed had dit alles op het morele kompas van het individu? Waarom veranderde de utopie onder Ceausescu in dystopie? En hoe heeft zijn nalatenschap de moeilijke overgang naar de democratie sinds de ineenstorting van het communisme beïnvloed?

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie van 11 mei 2022 door Craig Turp-Balazs op de website van Emerging Europe:

In search of Romania, one of Europe's most misunderstood countries - emerging-europe.com
What makes Deletant’s perspective of Romania unique is that he is at once both an insider (a professor of Romanian studies, a gifted Romanian speaker, married to a Romanian) and outsider (a foreigner).

Zie voor de achtergronden van de site van Emerging Europe:
About Emerging Europe

Gast
geplaatst: vandaag om 00:24 uur

geplaatst: vandaag om 00:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.