menu

Common Sense; Addressed to the Inhabitants of America - An Englishman (1776)

Alternatieve titels: Het Gezond Verstand | Gezond Verstand: Gericht tot de Inwoners van Amerika

mijn stem
geen stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Politiek

47 pagina's
Eerste druk: R. Bell, Philadelphia (Verenigde Staten)

Begin 1776 verscheen in Philadelphia het anonieme pamflet ‘Common Sense’. De auteur, naar later bleek de activistische en filosofische Engelsman Thomas Paine (1737-1809), riep hierin de Amerikanen op zich af te scheiden van Engeland. Hij bracht daartoe diverse morele en politieke argumenten bijeen om de gewone man, in de dertien Britse koloniën aan de Noord-Atlantische kust van het continent, in een helder en overredend proza aan te moedigen te strijden voor een egalitaire overheid. Binnen korte tijd werden 150.000 exemplaren van het pamflet verkocht en een halfjaar later was de Amerikaanse onafhankelijkheid een feit. Kern van ‘Common Sense’ is de kritiek op het Engelse koningshuis en op de instelling van de monarchie in het algemeen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
In 1794 verscheen bij De Leeuw en Krap in Dordrecht de vertaling 'Het Gezond Verstand'.

In het Nederlandsch van die tijd is daarover zowaar nog een reactie van één pagina terug te vinden in de jaargang 1796 van het Amsterdamse periodiek 'Algemeene Vaderlandsche Letter-Oefeningen':
Het Gezond Verstand, door Thomas Paine. Uit het Engelsch vertaald.

Van iets recentere datum is de uitgave van 174 pagina's uit 2014 van de Amsterdamse uitgever Mastix Press 'Gezond Verstand: Gericht tot de Inwoners van Amerika'.

Het pamflet van Paine is daarin in twee talen opgenomen, de oorspronkelijke Engelse en de Nederlandse (in een vertaling door Lex Wapenaar), terwijl er bovendien een uitgebreide inleiding in is opgenomen van Eduard van de Bilt, in die tijd docent Amerikaanse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:49 uur

geplaatst: vandaag om 12:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.