menu

Dnevnik 1907-1933 - Sergej Prokofjev (2002)

Alternatieve titels: Dagboek 1907-1933: Een Keuze | Дневник 1907-1933 | Privé-Domein Nr. 264

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Verhalenbundel
Autobiografisch / Kunst en Cultuur

1702 pagina's
Eerste druk: sprkfv, Parijs (Frankrijk)

Het dagboek dat Sergei Prokofjev zesentwintig jaar lang bijhield is bij eerste publicatie in twee gelijktijdige delen uitgegeven, die de Russische (1907-1918) en buitenlandse (1918-1933) periodes uit het leven van de componist bestrijken. Sergej Prokofjev werd op 11 april 1891 in de Oekraïne geboren en verhuisde in 1904 met zijn moeder naar Sint-Petersburg, waar hij het conservatorium bezocht. In 1918 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. In 1927 bracht hij weer een bezoek aan de Sovjet-Unie, om zich daar uiteindelijk in 1936 definitief te vestigen. Zijn dagboek onthult voor het eerst voorheen onbekende details over het leven van de briljante muzikant tijdens de jaren van emigratie en de redenen voor zijn sensationele terugkeer naar de USSR. Als schrijver is Sergej Prokofjev net als componist soms paradoxaal en meedogenloos in zijn beoordelingen, maar altijd interessant en onvoorspelbaar. Zijn boek is geschreven in een levendige, soms ironische stijl. Men zou hem kunnen typeren als een enfant terrible, een einzelgänger, een dandy of zelfs een noeste werker, maar Sergej Prokofjev was één van de grote Russische componisten van de twintigste eeuw. De apolitieke Prokofjev schreef nooit sovjetmuziek, zelfs niet als het nadrukkelijk wel de bedoeling was.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
in 2007 bracht De Arbeiderspers in Amsterdam als nummer 264 in haar reeks 'Prive-Domein' in een vertaling van Arie van der Ent 'Dagboek 1907-1933: Een Keuze' van 429 pagina's uit.

De uitgeverij vermeldt speciaal bij die vertaling onder andere het volgende op de achterkant van haar boek:
Vertaler Arie van der Ent maakte een beargumenteerde selectie uit Prokofjevs in 1907 begonnen, twee kloeke delen omvattende Dagboek. Naast de passages die het jaar van de Russische revoluties beslaan (1917) en de neerslag van zijn eerste reis naar de Sovjet-Unie (1927) omvat deze keuze onder andere de verslagen van Prokofjevs Italiëreis, waar hij Sergej Djagilev, de leider van de Ballets Russes, ontmoette, en het verslag van zijn eerste concertreis naar Nederland. Met deze vertaling heeft de lezer er een uniek ooggetuigenverslag van een spilfiguur in de twintigste-eeuwse muziek bij.
Met als citaat van de componist zelf daarbij:
Als ik geen componist was, zou ik waarschijnlijk dichter of schrijver zijn. Sergej Prokofjev, Dagboek, 23.11.1922

Gast
geplaatst: vandaag om 13:57 uur

geplaatst: vandaag om 13:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.