menu

A Heartbreaking Work of Staggering Genius - Dave Eggers (2000)

Alternatieve titel: Een Hartverscheurend Verhaal van Duizelingwekkende Genialiteit

mijn stem
3,72 (56)
56 stemmen

Engels
Autobiografische Roman / Humoristisch

437 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Dave Eggers vertelt over de tragische dood van zijn ouders, die binnen vijf weken na elkaar aan kanker stierven toen hij slechts 21 jaar oud was, en de wijze waarop hij zijn 8-jarige broertje Toph vervolgens moest opvoeden. Dit doet Eggers op een extreem zelfbewuste, zelfkritische en zelfverheerlijkende wijze, waarin hij de harde realiteit afwisselt met absurde humor.

zoeken in:
avatar van gertjan P.
4,5
Dit boek introduceerde een heel nieuwe manier van schrijven, die vast niet zo nieuw is, maar die mij aangenaam trof. Vooral die zelfbewuste, pesterige stijl. Heel goed. Goed boek!

4,0
Eggers is inderdaad vooral erg openhartig over zijn gevoelens, wat hij door middel van de humor aanvankelijk op veilig afstandelijke wijze lijkt te doen. Het sterke aan AHWOSG is echter dat meteen het zeer en de woede hier doorheen schijnt, waardoor zijn stijl niet alleen afwisselend aangrijpend en humoristisch is, maar vaak ook beiden tegelijkertijd.

In de tweede helft wijkt Eggers echter af van het succesvolle pad, in een poging meer afwisseling in het verhaal te injecteren. Zijn belevenissen op de redactie van zijn blad zijn weliswaar leuk om te lezen, maar missen desalniettemin de kracht van zijn thuissituatie en zijn bovendien eigenlijk niet relevant voor het kernverhaal (zoals het MTV-interview, dat misschien wel Eggers' karakter uitdiept, maar uiteindelijk irrelevant is).

Niettemin valt dit werk op als zowel een hilarische en krachtige autobiografie, als het schoolvoorbeeld van zelfanalyse. 4*

avatar van Prowisorio
2,0
De richtlijnen en het voorwoord waren het beste van dit boek... de daarop volgende 200 pagina's gingen nog wel, maar daarna begon het me allemaal danig te irriteren.

Ik heb doorgezet en het helemaal uitgelezen, maar moet bekennen dat ik halverwege Fouten die we ons meteen al bewust waren heb opgegeven.

Het enige dat ik aan het eind nog maar in mijn hoofd had bij het lezen was... ja, en? Dit soort autobiografische boeken is duidelijk niet aan mij besteedt .

avatar van eRCee
3,5
Lang niet slecht. De fratsen voor- en achteraf zijn leuk, maar komen natuurlijk ook voor in de betere schoolkrant. Geniaal of zelfs maar vernieuwend (ondanks alle zelfspot en relativering lijkt Eggers toch te vinden dat hij iets nieuws doet) vind ik het daarom niet, wel gewoon leuk. Het verhaal zelf dan, waar je pas na ongeveer drie kwartier lezen aan toekomt, is vooral in het begin sterk en soms grappig. De tweede helft vond ik wat minder, de grap is er een beetje af. Maar van de vele 'hippe' boeken de laatste tien jaar is dit toch een van de beteren.

avatar van Prowisorio
2,0
Prowisorio schreef:
... begon het me allemaal danig te irriteren.

Wat heb ik nou geschreven???!!!! Ik kan het niet meer wijzigen... dit staat voor de eeuwigheid voor iedereen zichtbaar... welk een blunder!!!! AAaargghhhhhh......

Valt mee toch? Volgens mij is het correct Nederlands... Mocht je bedoelen dat er 'ergeren' had moeten staan, dan was je in dat geval fout geweest.

avatar van liv2
Na 150 pagina's er de brui aan gegeven. Dit boek kon me niet blijvend boeien. Ik verloor echt mijn interesse in de personages en dan is het natuurlijk 'over and out'

3,5
Heb het boek nog eens gelezen. Ik moet zeggen dat het bij een tweede keer wat van zijn glans verliest. Een half sterretje minder dan maar. Maar het blijft een bijzonder boek!

avatar van james_cameron
3,5
De toon die gezet wordt door de titel geeft de inhoud van het boek goed weer: grappig maar nogal pretentieus. Dat gevoel hield ik eigenlijk gedurende het hele boek. Door de nogal taaie schrijfstijl kon ik mijn gedachten er maar moeilijk bijhouden, maar ik moet toegeven dat het verhaal, de personages en de beschreven situaties vaak erg grappig zijn. Ik ben vooralsnog geen fan van meneer Eggers, maar ik zal zijn werk zeker nog een kans geven.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:59 uur

geplaatst: vandaag om 19:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.