menu

Apologia Sokratous - Plato (-387)

Alternatieve titels: Socrates' Verdediging | Apologia | Ἀπολογία Σωκράτους

mijn stem
3,64 (18)
18 stemmen

Oudgrieks
Ideeënliteratuur / Politiek

53 pagina's
Eerste druk: onbekend, Athene (Griekenland)

Dit boek bevat de redevoeringen die Socrates, volgens Plato, zou hebben uitgesproken voor een Atheense jury in 399 v. Chr., als zijn verdediging in het beroemde proces dat leidde tot zijn veroordeling en executie. Socrates werd aangeklaagd, op grond van "het niet eren van de goden van de stad", "het introduceren van nieuwe goden" en het "misleiden van de jeugd".

zoeken in:
avatar van cortez
3,0
Waarschijnlijk een van de populairste boekjes van Plato. Het is natuurlijk veeleer een redevoering dan een verhaal, doch leest het heel vlot, en krijg je als lezer (waarschijnlijk ) wel sympathie voor Socrates.

Waarom staat de titel er in het Engels? Een transcriptie van het oud-Grieks -Apologia- lijkt me logischer.

Overigens een klassieker natuurlijk, dit werk. Fenomenaal hoe Socrates zijn verdediging voert.

avatar van donnie darko
4,0
Ik heb het bij Grieks gelezen. Zeer interessant en zeer leuk geschreven. Vond het één van de leukste dingen om te lezen. Titel zou Platonos Apologia Sokratous moeten zijn.

avatar van Dexter
3,5
Erg interessant werkje, dit. De vraag is natuurlijk of het werkelijk zo is gegaan, want het is natuurlijk Plato's visie op Sokrates.
Zijn verdediging is sterk en soms hilarisch, maar geeft toch duidelijk aan waarom de gevestigde orde van Athene hem liever kwijt dan rijk waren.

avatar van handsome_devil
4,5
Er is ook nog een versie van Xenophanon als ik het goed heb. Plato's versie echter wordt gezien als de versie die het dichtst bij het werkelijke proces gebleven is, en dat geloof ik ook wel. Plato vond het zijn taak om Socrates te eren, maar in elk werk laat Plato je toch ook kennis maken met de zwaktes die Socrates had en dat is hier niet anders.

Wat een held die Socrates.

avatar van cortez
3,0
Er is er nog eentje van Xenofon en ook Aristophanes beschrijft Socrates. De Verdediging van Xenofon is wat droger van aard, Aristophanes typeert Socrates dan weer als een dwaas.

avatar van handsome_devil
4,5
Ik had niet anders verwacht van Aristophanes

En oja, Xenofon heet die gast inderdaad. Ik haalde even Xenophanes en Xenofon door elkaar Is de versie van Xenofon de moeite waard te lezen? Schijnt dat de inhoud soms best wel verschilt van Plato's versie en wat dat betreft ben ik eigenlijk wel benieuwd naar die versie van Xenofon.

avatar van cortez
3,0
handsome_devil schreef:
Is de versie van Xenofon de moeite waard te lezen? Schijnt dat de inhoud soms best wel verschilt van Plato's versie en wat dat betreft ben ik eigenlijk wel benieuwd naar die versie van Xenofon.


Persoonlijk vind ik de versie van Plato veel leuker om te lezen (geschiedkundig, literair, filosofisch, ...). Die van Xenofon is ook de moeite, maar eerder puur historiografisch.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:28 uur

geplaatst: vandaag om 09:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.