menu

De Verliezers: Straf en Heropvoeding in Kamp Vught 1944-1949 - Marijke Verduijn (2023)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Oorlog / Waargebeurd

288 pagina's
Eerste druk: Balans, Amsterdam (Nederland)

Na een snelle ontruiming door de Duitsers werd Kamp Vught in oktober 1944 een interneringskamp voor collaborateurs, maar in de naoorlogse chaos zaten er ook kinderen en onschuldigen. De internering van collaborateurs was bedoeld om hen te straffen, te beschermen tegen de volkswoede en te ‘bewaren’ tot hun zaak voorkwam. Maar wie zaten er eigenlijk? En hoe was het om in Kamp Vught vast te zitten of te werken? Marijke Verduijn deed onderzoek naar het dagelijks leven in het kamp en de reactie daarop in de samenleving. Dat levert een uniek beeld op van willekeur, eigenrichting en allengs toenemende aandacht voor heropvoeding en terugkeer in de samenleving. 'De Verliezers' beschrijft een te weinig bekende bladzijde uit onze geschiedenis.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Artikel over het boek op de website van NOS-nieuws:
Boek schijnt nieuw licht op leven in naoorlogs kamp Vught
Door de arrestatiedrang van de binnenlandse strijdkrachten kwamen er ook onschuldige mensen en kinderen in Vught terecht. "Soms werden ze pas in het kamp voor het eerst verhoord, en bleken ze onschuldig. In het slechtste geval zat je daarna toch veertien maanden onterecht vast."

avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Recensie door Paul van der Steen in Trouw van 24 augustus 2023:
Ook na 1945 was er veel ellende in Kamp Vught, toont 'De Verliezers', maar niet te vergelijken met ervoor
Na de bevrijding van Brabant, eind 1944, veranderde Kamp Vught in een interneringsoord voor NSB’ers en SS’ers. Er ging daar veel mis, schrijft Marijke Verduijn, maar noem het géén concentratiekamp.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:56 uur

geplaatst: vandaag om 18:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.