menu

Symposium - Plato (-380)

Alternatieve titel: συμπóσιον

mijn stem
3,86 (18)
18 stemmen

Oudgrieks
Ideeënliteratuur / Erotisch

111 pagina's
Eerste druk: onbekend, Athene (Griekenland)

Het 'Symposium' is een filosofische dialoog, bestaande uit een reeks voordrachten. De redevoeringen zouden volgens de verteller gegeven zijn tijdens een feestmaaltijd bij Agathon. Daar de aanwezigen geen zin hadden om zich louter te bezatten, kozen ze ervoor om beurt de god van de liefde en het schoonheidsverlangen Eroos te loven. Iedere spreker, onder andere Aristophanes, Phaedrus, Alcibiades en uiteraard Socrates geven een eigen invulling aan het begrip.

zoeken in:
avatar van cortez
3,0
Leuk om eens gelezen te hebben, maar eigenlijk ook niet veel meer dan dat.

avatar van -JB-
4,0
Een laag gemiddelde voor dit boek hier op boekmeter en weinig reacties, wat een armoede!
Symposium is een prachtige verhandeling over de liefde waarbij eros door verschillende sprekers wordt geëerd. Hierbij worden in het begin klassieke verhalen vertaald, waarin stukken zitten die je ook nu nog aan het denken zetten. Bovendien worden de begrippen liefde en verlangen gedefinieerd.
Maar echt spannend wordt het pas als Sokrates aan het woord komt en zijn visie op de liefde uiteenzet. Eros wordt niet langer gezien als een god, maar als een idee dat tussen mensheid en godheid inzit. Vervolgens zet hij zijn ideale liefde uiteen, hetgeen wat nu bekend staat als Platonische liefde. Hierbij wordt gestreefd naar absolute schoonheid en waarheid, die niet in het lichamelijke zit. Het boek eindigt met een lofrede op Sokrates, waardoor Sokrates eigenlijk gelijk wordt gesteld aan Eros.

Het is een rijk boek waar je nog dagen lang over nadenkt en waarin ideëen staan die ook nu nog waarde hebben.

Een pleidooi voor de liefde waarin zeer verscheidene visies naar voren komen. Sommigen ervan zouden niet misstaan tussen een reeks bijbelfabeltjes, maar anderen, met name Sokrates, kunnen wel een boeiend betoog neerzetten.

Wat ik vooral zal onthouden is de seksuele moraal die heerst in het boek, en daarmee eigenlijk in het hele Athene (en verder) van die periode. Doet me stilstaan bij onze huidige moraal en of we die wel zo vanzelfsprekend mogen aannemen zoals we nu doen.

ags50
Dit eetfestijn met toespraken speelt zich af in Athene rond 416 jaar vóór de huidige jaartelling (vhj) en werd door Plato geschreven tussen 385 en 380 vhj. Opmerkelijk is de stelling die Phaedrus / Phaidros / Φαῖδρος in zijn toespraak over Eros poneert:

"De best denkbare organisatie (in de veronderstelling dat zulks mogelijk is) voor een gemeenschap of een bataljon zou zijn dat het bestaat uit liefhebbers ('erastes') en hun geliefde knapen ('paidikai', niet 'eromenos' = geliefden), omdat zij met elkaar zouden wedijveren in het vermijden van elke vorm van een beschamende handeling. Het is nauwelijks een overdrijving te zeggen dat een handvol van zulke mannen, zij aan zij vechtend, de hele wereld zou kunnen veroveren." (178e-179a)

Had Plato een vooruitziende blik of werd zijn verhaal in brede kring gelezen en bracht het iemand op een idee? In ieder geval werd circa 378 vhj in Thebe door (waarschijnlijk, aan hem toegeschreven) Gorgidas de Heilige Schare opgericht, een legeronderdeel bestaande uit 150 paren hoplieten, elk paar een stel geliefden. Deze schare slaagde erin de voorheen onoverwinnelijk geachte en wegens Thermopylai vereerde Spartaanse legermacht te verslaan in de slag bij Leuktra (371 vhj), waarmee Thebe voorlopig de hegemonie onder de Helleense staten op zich nam. Daaraan kwam in 338 vhj een definitief einde toen dit keurkorps in de slag bij Chaironeia werd verslagen. Geen man van hen was tot overgeven bereid en 254 skeletten zijn bij het later opgerichte herinnerinsmonument (de leeuw) bij archeologische opgravingen teruggevonden.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:45 uur

geplaatst: vandaag om 22:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.