menu

Child 44 - Tom Rob Smith (2008)

Alternatieve titel: Kind 44

mijn stem
3,94 (107)
107 stemmen

Engels
Thriller

436 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Het is 1953. Al jaren houdt dictator Jozef Stalin de Sovjet-Unie in een ijzeren greep. In Stalins arbeidersparadijs is een seriemoordenaar actief die kinderen vermoordt. Maar in de Sovjet-Unie zijn zulke misdaden onmogelijk. Er bestaan alleen politieke misdaden. Wie alleen al denkt dat een Sovjetburger tot die moorden in staat is, pleegt een misdaad en kan de kogel krijgen, of sterft een tergend langzame dood in de goelags. Voor de dood van de kinderen is altijd een logische verklaring: een ongeluk, buitenlandse spionnen - dossier gesloten. Hoe los je een onmogelijke misdaad op? Leo Demidov is een jonge, ambitieuze en toegewijde officier van de meedogenloze geheime dienst. Hij kent geen twijfels over het beleid van de Communistische Partij. Maar de seriemoordenaar blijft actief en de kindermoorden gaan door. Het lijkt er sterk op dat de moorden Demidov volgen, dat ze op de een of andere manier met hem te maken hebben. Leo beseft al snel dat hij de moordenaar van al die kinderen, wie het ook is, moet stoppen. Voordat hij zelf wordt vermoord. Twijfel slaat toe bij Demidov. Zijn vijanden binnen de muren van de Lubyanka, het hoofdkwartier van de geheime dienst, ruiken bloed en chanteren hem. Leo moet zijn loyaliteit aan de Partij bewijzen maar dat kan alleen als hij zijn vrouw Raisa verraadt.

zoeken in:
4,0
Vooral het eerste deel van dit boek is prachtig. De samenleving onder Stalin wordt op indrukwekkende wijze vertelt en de tweestrijd die Leo doormaakt wordt ijzersterk vertolkt. Ik vond persoonlijk de laatste dertieg á veertig bladzijden ietwat minder daarom geen volle score. Toch is kind 44 met afstand de beste thriller die ik in jaren heb gelezen. Al komt dat vooral door de niet thriller elementen die aan het boek toegevoegd zijn.

avatar van DvonGeem
3,5
Gaat het boek over de seriemoordenaar Tsjikatilo?

4,0
Ja maar volgens mij wordt hij in het boek niet daadwerkelijk zo genoemd. Overigens ook een film over gemaakt die de moeite waard is. Citizen X heet die.

4,0
IK heb dit boek echt ademloos uitgelezen ik vond het echt een goed verhaal en jammer genoeg zijn verhalen over deze tijd in Rusland zeldzaam, omdat daarover veel verborgen is gebleven. Maar vind dat de auteur er een heel goed boek van gemaakt heeft, ik vind het een absolute aanrader !!

avatar van Prowisorio
3,0
Lekker leesbaar boek, dat vooral in het begin heel boeiend was... zo nu en dan bijna 'Kafkaiaans', maar daarna werden de (hoofd)personen me allemaal een beetje te zwart-wit of eigenlijk te slecht-goed. Het thriller-gehalte ging de boventoon voeren; de rest werd vanaf dat moment haastig en wazig beschreven.

Waar je halverwege nog het idee hebt dat in deze maatschappij.. wat je ook doet... je eigenlijk geen invloed hebt op de gevolgen van je acties, goed of fout bedoeld, verandert dat aan het einde ineens. Waar eerst niemand elkaar vertrouwt (in ieder geval al helemaal niet degene die je vertrouwt!), daar blijkt aan het eind ineens elke willekeurige vreemde te vertrouwen te zijn, complete dorpen vol zelfs .... en bereid te helpen met gevaar voor eigen leven. Die ommezwaai vond ik niet geloofwaardig.

Door de gebeurtenissen zich af te laten spelen in de Stalinistische Sovjet Unie is het toch een beetje aparte thriller geworden. Ik vind het niet verbazend dat het boek de short list van Booker dit jaar niet gehaald heeft... daar was het toch te 'gewoon' voor, maar ... nogmaals ... het was wel lekker leesbaar .

avatar van GeGo
4,0
Persoonlijk vind ik het een geweldig boek. Misschien dat mijn opleiding tot historicus er voor iets tussenzit, maar zo'n boek over het leven in de Sovjet-Unie is altijd weer een hele verademing. Op zo'n moment besef je weer wat voor geweldig leven wij hier hebben in het vrije Westen.

@ Prowisorio
Ook de ommezwaai op het einde valt logisch te verklaren hoor. De reden is het plotse overlijden van Jozef Stalin waardoor de Sovjet-Unie zijn eigen waarden in vraag ging stellen. Het minste wat je van Tom Rob Smith kan zeggen is dat hij zijn research grondig gedaan heeft.

avatar van Prowisorio
3,0
GeGo schreef:
@ Prowisorio
Ook de ommezwaai op het einde valt logisch te verklaren hoor. De reden is het plotse overlijden van Jozef Stalin waardoor de Sovjet-Unie zijn eigen waarden in vraag ging stellen. Het minste wat je van Tom Rob Smith kan zeggen is dat hij zijn research grondig gedaan heeft.


En dat in zo korte tijd? Blijf het ijzerenheinig ongeloofwaardig vinden...

avatar van GeGo
4,0
Ja, over de tijdsspanne kan je natuurlijk altijd discussiëren. Het feit is dat er een erg onzeker klimaat heerste na de abrupte dood van Stalin. Zelfs de leden van de MGB hoopten namelijk dat er een einde zou komen aan het staalharde beleid van de Sovjet-Unie.

4,5
Geweldig verhaal. Leest als een trein. Het einde van het boek is een beetje eenvoudig, maar de rest vond ik groots.

avatar van Koerok
3,5
Ik vond het soms wel erg zwart/wit, maar het centrale plot was uitstekend. Ik geef 'm een 3.5
Heb trouwens net z'n tweede boek uit, ook met Leo Demidov (getititled: Kolyma), maar dat vond ik een stuk minder.

avatar van Donkerwoud
3,5
De eerste- pak hem beet- 150 bladzijdes zijn van een magistraal hoog niveau. Die sfeer van angst, achterdocht, paranoia en eenzaamheid wordt zo ongelofelijk sterk invoelbaar gemaakt, en dan ook nog eens met een thriller-element dat goed uitpakt.

avatar van Donkerwoud
3,5
Ik moet zeggen dat het langzaam in kwaliteit af gaat nemen als de speurtocht naar ''de kindermoordenaar'' daadwerkelijk in wordt gezet. Het wordt zelfs een beetje belachelijk als hoofdpersoon Leo Demidov zich ontpopt als een typisch Amerikaanse actieheld; zo een die ondanks alles blijft strijden voor ''het goede''. En dan wordt de Kafkaiaans aandoende toon van hoogverraad en wantrouwen opeens weggeschreven om sommige plotholes te vullen. Een kleine smet op een verder zeer vermakelijke thriller.

avatar van 19dexter69
4,0
Echt een goed boek, mooi stukje geschiedschrijving ook. Weet alleen niet of dit een werkelijk afspiegeling was. Ik ga er eens meer over lezen.

avatar van Nielzke
4,0
Prachtig en bizar verhaal over het stalinistische regime in die tijd. Vooral het eerste deel heeft me het boek niet meer doen weg leggen.

Toppertje!

avatar van vladlev
4,5
Het verhaal op zich is goed, maar de manier waarop de sovjetsfeer wordt weergegeven is echt schitterend! Al lijkt mij dat de ommekeer na de dood van Stalin wel iets te drastisch wordt weergeven. Mede hierdoor het einde toch een kleine tegenvaller.

vermeerf
Erg goed boek dat tegen het einde wel wat ongeloofwaardig wordt. Maar het eerste deel met de beschrijving van het Stalinistische Rusland waar de paranoia en angst regeren is zo meesterlijk dat je dit de schrijver makkelijk kan vergeven.

avatar van Abubakari
4,5
De achtergrond waartegen deze vlot geschreven razendspannende en originele thriller geschreven is geeft het boek een vette meerwaarde. De op achterdocht en angst gebouwde Sovjet staat van Jozef Stalin waarin mensen dikwijls voor de keus stonden “of je geeft je beste vriend aan dan wel weigert hem te helpen ondanks dat je weet dat hij volstrekt onschuldig is ofwel je gaat zelf naar een kamp en je gezin wordt in de ellende gestort of vermoord”. Angst en paranoïa in een land waar je je eigen hachje kon redden of privileges kon verdienen door een ander aan te geven. Volgens Stalin kon je beter 10 onschuldige mensen ter dood veroordelen dan dat je het risico nam één subversief element te laten lopen. Tegen die achtergrond speelt zich een periode af uit het leven van Leo Demidov. Hij is agent bij de veiligheidsdienst en arresteert en martelt verdachte personen. In ongenade gevallen komt hij aan de andere kant te staan en neemt hij extra risico door op onderzoek uit te gaan naar de verbanden die hem op zijn gevallen bij een reeks kindermoorden. Zijn leven met de bladzijde onzekerder wordend koerst het boek af op een complexe climax. Een retespannend boek waarin je een kijk krijgt hoe de veiligheidsdienst werkte en hoe het leven van de Sovjet burger een speelbal was van de leiders van de Sovjet Unie. Een vette aanrader!

Cryptopsy
Alle enthousiasme over dit boek vind ik stevig overtrokken. De achtergrond van het verhaal is fascinerend, maar ik heb niet kunnen achterhalen in hoeverre de schrijver terzake kundig is in dit opzicht. Dat zou ik eigenlijk wel willen weten. Anders vraag ik me bij verbazende dingen steeds af of dat nu echt zo ging (iemand wat over die kamferolie als serum kunnen vinden?).

De schrijfstijl vind ik niet erg goed. Het verhaal wordt weinig levendig verteld. Die rare stijlkeuze om de dialogen in cursief af te drukken, benadrukken dit vreemd genoeg nog eens extra.

Het verhaal is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de seriemoordenaar Andrei Chikatilo. Wat mij betreft had dat wel wat minder losjes gemogen. Die twist dat de moordenaar en de onderzoeker broers zijn, zag ik weliswaar niet aankomen, maar ik vind het veel te ver gezocht. In die serie 'Dexter' was dat ook al zo en dat is voor zo'n serie wat mij betreft prima, maar in zo'n 'serieus' boek... Ik ben niet kapot van die plot over het algemeen.

Een detail wat mij enorm gestoord heeft en wat ik echt onbegrijpelijk vind. In het begin van het verhaal wordt een vrouw (de vrouw van Michaïl Zinovjev) twee keer vanuit verschillende standpunten beschreven. De omschrijvingen:

Eerst:
"Haar tengere figuur verried in geen enkel opzicht dat ze zonder problemen de zwaarste lasten torste, twaalf uur per dag hard werkte en bovendien nog de centrale figuur was in haar gezin."

Een aantal bladzijden later:
"Hun moeder, een forse, sterk uitziende vrouw met een uiterlijk alsof ze kogels tussen haar tanden kon opvangen en uitspugen..."

Al met al wel de moeite om te lezen, maar de hype rond dit boek begrijp ik niet.

vermeerf
De achtergrond van het verhaal is fascinerend, maar ik heb niet kunnen achterhalen in hoeverre de schrijver terzake kundig is in dit opzicht. Dat zou ik eigenlijk wel willen weten. Anders vraag ik me bij verbazende dingen steeds af of dat nu echt zo ging (iemand wat over die kamferolie als serum kunnen vinden?).


Dat zijn dus dingen waar ik me niet mee bezig houdt. Op die manier zou ik het plezier in het lezen snel verliezen vrees ik. Het blijft natuurlijk wel fictie, weliswaar geworteld in een belangrijke periode in het verleden maar ik vind het geen probleem als een schrijver zich dan vrijheden permiteert.

Ben het wel volledig met je eens dat het zeer irritant is dat de dialogen cursief gedrukt zijn, daar heb ik me ook enorm aan geërgerd.

Cryptopsy
vermeerf schreef:
De achtergrond van het verhaal is fascinerend, maar ik heb niet kunnen achterhalen in hoeverre de schrijver terzake kundig is in dit opzicht. Dat zou ik eigenlijk wel willen weten. Anders vraag ik me bij verbazende dingen steeds af of dat nu echt zo ging (iemand wat over die kamferolie als serum kunnen vinden?).


Dat zijn dus dingen waar ik me niet mee bezig houdt. Op die manier zou ik het plezier in het lezen snel verliezen vrees ik. Het blijft natuurlijk wel fictie, weliswaar geworteld in een belangrijke periode in het verleden maar ik vind het geen probleem als een schrijver zich dan vrijheden permiteert.


Het is ook veel prettiger om je daar niet druk over te maken. Maar ik vraag me dat soort dingen af en daar is helaas weinig aan te doen.

vermeerf
Niks mis met een actieve geest toch

4,5
Dit is 1 van die boeken die alles goed doet.

Het verhaal is geweldig. Het thrillerelement is in feite maar een kapstok om de maatschappelijke beschrijving van Rusland tijdens de Koude Oorlog mee te geven. En dat werkt fantastisch. Het wordt nooit overladen, en je voelt heel goed aan hoe die omgeving gewerkt heeft (of net niet), en de karakters hebben veel diepgang.

Een aanrader!

avatar van prikadel
4,0
Een boek over een wereld zoals wij hem hopelijk nooit zullen kennen. Zeer aangrijpend en prachtig geschreven.

avatar van james_cameron
4,5
Steengoede thriller, die naast een geweldig plot beschikt over een fascinerende plaats van handeling: het totalitaire Rusland van 1953. De combinatie van de spannende jacht op een seriemoordenaar en de sfeertekening van een verstikkende samenleving blijkt onweerstaanbaar. Ingenieus in elkaar gezet en briljant geschreven, zakelijk en to the point maar tegelijkertijd zeer levendig en gedetailleerd. Jammer dat de climax een beetje tegenvalt, daar had meer ingezeten, maar afgezien daarvan: eersteklas.

4,0
Leest als een trein (pun intended) - Kon het niet neerleggen. Hoog Hollywood-gehalte vanaf pakweg halverwege het boek, maar dat kon voor mij de pret niet bederven. Ik las het in 1 ruk uit!

4,0
Tijd geleden dat ik deze gelezen heb. Wat me vooral bij gebleven is is het leven onder Stalin en zijn dictatuur. Dat je niets kunt zeggen en iedereen in je buurt in de gaten moet houden. Lijkt me toch een crime om zo te moeten leven...

Gast
geplaatst: vandaag om 20:04 uur

geplaatst: vandaag om 20:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.