menu

De Boodschapper - Kader Abdolah (2008)

Alternatieve titel: De Boodschapper: Een Vertelling

mijn stem
3,71 (24)
24 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Biografie

266 pagina's
Eerste druk: De Geus, Breda (Nederland)

De kroniekschrijver Zeeëd is de rechterhand van Mohammad en de man die Allahs openbaringen aan Mohammad verzamelt in een nieuw boek: de Koran. Na de dood van Mohammad vraagt Zeeëd zich af wie de profeet eigenlijk was. Zeeëd besluit langs te gaan bij mensen die de profeet hebben gekend: familie, vrienden, vijanden, volgelingen, wetenschappers, vrouwen en dichters. Op die manier reconstrueert Zeeëd via ooggetuigen het leven van Mohammad, de boodschapper, vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood.

zoeken in:
avatar van -JB-
4,0
Ik heb werkelijk genoten van de Boodschapper van Kader Abdolah. Bij mij heeft hij precies bereikt wat zijn doel was, namelijk de islam inzichtelijk maken voor Nederlanders. Door dit boek heb ik Mohammad leren kennen en minder abstract gemaakt dan hij voor mij was. Op dit moment ben ik bezig in de Koran-vertaling van Abdolah om het beeld van de islam nog scherper te krijgen.

De zinnen van Abdolah zijn zoals we van hem gewend zijn kort en krachtig en het boek leest hierdoor als een trein. Het boek vertelt het levensverhaal van Mohammad gezien vanuit Zeeed de kroniekschrijver. Hij zet Mohammad nadrukkelijk neer als mens (en dus niet als profeet).

Het interessante van deze uitgangspositie is de vele interpretaties die Abdolah open laat. Je kan Mohammad in dit boek terugvinden als de profeet van Allah, die door ingevingen van Allah zijn pas laat bepalen. Maar tegelijkertijd kan je het boek zo lezen dat Mohammad een persoon is die totaal geen band heeft met enige god, maar zogenaamde openbaringen gebruikt om de menigte hem te laten volgen. Volgens deze tweede lezing zou er dus helemaal geen Allah zijn.

Hiermee neemt Abdolah dus een opmerkelijke positie in. Hij geeft zelf nergens zijn oordeel en laat alle interpretaties over aan de lezer. Zeeed spreekt met allerlei mensen die Mohammad gekend hebben, maar beoordeelt deze getuigenissen nergens. Hierdoor word je als lezer gehaal vrij gelaten om je eigen mening te vormen en dit is erg prettig.

avatar van Remco
3,0
Geduldig als de gieren stond hij al een paar jaar zijn kans af te wachten, ‘De Boodschapper’ van Kader Adolah. In de warmte van het afgelopen weekend waagde ik de sprong en las, verwonderde en verveelde me tegelijkertijd. Abdolah schrijft, hoewel dit het enige boek is dat ik van hem las, wat staccato-achtig. In de roman, die als verteller de kroniekschrijver van Mohammad’s leven aan het woord laat, volg je als lezer het leven van Mohammad. Het voelt als een biografie, hoewel het me niet geheel duidelijk is of ik het ook als zodanig mag lezen. Wat is ‘geschiedkundig’ waar en waar betreft het fictie? Ik heb het voor mezelf in het midden gelaten, dat leek me het veiligst. De Mohammad waar ik hier kennis mee maakte is deels een man met dromen, een visie en een missie! Een man die in eerste instantie opkeek tegen de monotheïstische religies in zijn omgeving, Zoroaster; Perzen, de Joden en de Christenen. In tegenstelling tot zijn Arabische stammenomgeving, geloven met 1 boek, 1 god en zonder afgoden! Ontwikkelde buren naast de Arabische, in zijn ogen minder ontwikkelde gemeenschap. Een gemeenschap waarin vrouwen en slaven derderangs burgers waren en waarin op de heiligste plek in Mekka ‘ de Kaäba stenen goden werden verafgood. In een mix van plan en ontvangen profetieën probeert hij zijn volk te overtuigen Allah, de enige god, te volgen.
Op zich boeide me dit verhaal, ik kende het eigenlijk helemaal niet. Ik bleef nieuwsgierig naar de ontwikkelingen, de afloop. Daarnaast irriteerde de beste man me vaak meer dan dat ik met hem sympathiseerde. Zijn drive om zijn gemeenschap geciviliseerder te maken, gelijkwaardigheid van man en vrouw, onvrijwillige slavernij (als vrijwillige al bestaat), werd overschaduwd door zijn egoïsme, opportunisme en later zelfs zijn wreedheid en ‘narcisme’. Waar Jezus vaak bijna irritant zelfopofferend en pacifistisch op het naïeve af kan zijn wordt Mohammad beschreven als een man van vlees en bloed die zich werkelijk aan god noch gebod lijkt te storen! Je zou zeggen: ‘literair een aantrekkelijkere protagonist dan de wat ééndimensionale Jezus van Nazareth maar zo voelde het bij mij in ieder geval niet.
Daarnaast is de schrijfstijl van Kader Abdolah voor mij als een rit in een auto met motorproblemen, de rit en omgeving was interessant maar het horten en stoten van de auto zorgde er bij mij voor dat ik me niet volledig op de omgeving kon focussen! Ben ik dan nu negatief over ‘De Boodschapper’? Nee, ik zou graag nog meer over de geschiedenis van de Islam en het ontstaan van de Koran willen lezen. Nu nog op zoek naar een vertelkunstenaar die er voor mij een TGV-rit van kan maken!

Gast
geplaatst: vandaag om 10:29 uur

geplaatst: vandaag om 10:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.