menu

De Boodschapper - Kader Abdolah (2008)

Alternatieve titel: De Boodschapper: Een Vertelling

mijn stem
3,74 (23)
23 stemmen

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Biografie

266 pagina's
Eerste druk: De Geus, Breda (Nederland)

De kroniekschrijver Zeeëd is de rechterhand van Mohammad en de man die Allahs openbaringen aan Mohammad verzamelt in een nieuw boek: de Koran. Na de dood van Mohammad vraagt Zeeëd zich af wie de profeet eigenlijk was. Zeeëd besluit langs te gaan bij mensen die de profeet hebben gekend: familie, vrienden, vijanden, volgelingen, wetenschappers, vrouwen en dichters. Op die manier reconstrueert Zeeëd via ooggetuigen het leven van Mohammad, de boodschapper, vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood.

zoeken in:
avatar van -JB-
4,0
Ik heb werkelijk genoten van de Boodschapper van Kader Abdolah. Bij mij heeft hij precies bereikt wat zijn doel was, namelijk de islam inzichtelijk maken voor Nederlanders. Door dit boek heb ik Mohammad leren kennen en minder abstract gemaakt dan hij voor mij was. Op dit moment ben ik bezig in de Koran-vertaling van Abdolah om het beeld van de islam nog scherper te krijgen.

De zinnen van Abdolah zijn zoals we van hem gewend zijn kort en krachtig en het boek leest hierdoor als een trein. Het boek vertelt het levensverhaal van Mohammad gezien vanuit Zeeed de kroniekschrijver. Hij zet Mohammad nadrukkelijk neer als mens (en dus niet als profeet).

Het interessante van deze uitgangspositie is de vele interpretaties die Abdolah open laat. Je kan Mohammad in dit boek terugvinden als de profeet van Allah, die door ingevingen van Allah zijn pas laat bepalen. Maar tegelijkertijd kan je het boek zo lezen dat Mohammad een persoon is die totaal geen band heeft met enige god, maar zogenaamde openbaringen gebruikt om de menigte hem te laten volgen. Volgens deze tweede lezing zou er dus helemaal geen Allah zijn.

Hiermee neemt Abdolah dus een opmerkelijke positie in. Hij geeft zelf nergens zijn oordeel en laat alle interpretaties over aan de lezer. Zeeed spreekt met allerlei mensen die Mohammad gekend hebben, maar beoordeelt deze getuigenissen nergens. Hierdoor word je als lezer gehaal vrij gelaten om je eigen mening te vormen en dit is erg prettig.

4,0
Ook ik heb genoten van 'De boodschapper'. Het geeft je een wat betere kijk op de islam en de beweegredenen van vele moslims.

Wat me boeide was het feit dat Mohammed met zijn teksten destijds revolutionair was, vooruitstrevend. En de beleidsbepalers tegen zich in het harnas jaagde omdat hij een betere behandeling voor vrouwen, slaven en kinderen wilde. Vooral vrouwen, die in rangorde lager dan geiten stonden voor de komst van Mohammed, moesten met respect behandeld worden. Dat was in de ogen van velen volstrekt onaanvaardbaar.

Ik vond ook dat Abdolah de mythe voor mij doorbrak over Mohammed en zijn analfabetisme. Want hoe kan het dat een simpele man, die niet kon lezen of schrijven, telkens met poëtische teksten terugkwam van de berg. “Dat moeten haast wel de woorden van god zijn” riepen zijn aanhangers.

Abdolah schetste een beeld van een jonge Mohammed, die gefascineerd was door poëzie en veel tijd doorbracht met het luisteren naar poëten op de markt van Mekka. Een Mohammed die misschien niet kon lezen of schrijven maar wel heel goed kon onthouden. Vele gedichten kon hij uit zijn hoofd reciteren. En daarbij voor mij de mythe doorbrak.

Alhoewel een ander dat misschien anders interpreteert.

En mede daardoor is het boek ook zo goed.

4,0
De Koran van Abdolah, die samen met 'De Boodschapper' wordt verkocht, moet niet gezien worden als een echte vertaling van de Koran. Het is meer een vrije interpretatie, waarbij Abdolah meer waarde hecht aan de poetische vorm van zijn vertaling, dan aan de (letterlijke) betekenis van het origineel.

Om maar een voorbeeld te noemen: Elke soera in de Koran begint met: In naam van Allah, de barmhartige, de genadevolle.
Abdolah maakt er van: In naam van Allah, hij is lief, hij vergeeft.

Maar goed, hij geeft zelf toe dat hij voor de schoonheid heeft gekozen.

avatar van Lalage
5,0
Het is erg boeiend om dit te lezen. Eigenlijk vind ik dit basiskennis voor elke Nederlander, omdat er zoveel moslims in ons land wonen. Het geeft je inzicht in de islam. Bovendien heeft Kader Abdolah een erg mooie schrijfstijl.

avatar van eRCee
Wat vind je zo mooi aan de schrijfstijl van Abdolah?

Gast
geplaatst: vandaag om 21:52 uur

geplaatst: vandaag om 21:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.