menu

Gore Vidal's Caligula - William Howard (1980)

Alternatieve titel: Caligula

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Engels
Historisch / Erotisch

233 pagina's
Eerste druk: Warner Books, New York (Verenigde Staten)

Caligula is het oerbeeld van de geesteszieke, decadente en losbandige Romeinse leider, die gedurende de 4 jaar (37-41) van zijn keizerschap een schrikregime combineerde met incest, orgieën en terechtstellingen. Het boek is gebaseerd op het script van schrijver Gore Vidal, die het schreef voor de gelijknamige film.

zoeken in:
ags50
Dat Gaius Iulius Caesar Germanicus, denigrerend maar nooit recht in zijn gezicht bijgenaamd Caligula (soldatenlaarsje), een ongewoon persoon was met een absurde, en gelukkig kortdurende, heerschappij over het Imperium Romanum staat buiten kijf, maar zoals hij in de plotomschrijving wordt voorgesteld is enkel gebaseerd op het boek. Wie Gore Vidal kent zal dat niet verbazen. Voor een historisch verantwoorde biografie kan ik verwijzen naar Anthony A. Barrett "Caligula - the corruption of power" uit de serie Roman Imperial biographies (uitg. Routledge). Hierin is ook een lijst van zijn slachtoffers opgenomen, zowel overleden door zelfmoord als geëxecuteerd. Het was vooral Suetonius (De Vita Caesarum - Gaius Suetonius Tranquillus (121)) die kwaad over hem sprak.

avatar van Slainte_Mhath
4,0
Het boek is uitstekend verfilmd door erotisch regisseur Tinto Brass.
Een film die ver durft te gaan maar ook wat meer de tijd neemt voor 'Caligula'.

Dit boek is vooral gericht op de perversiteit, paranoia en krankzinnigheid van "Soldatenlaarsjes".
Wat men over het algemeen over hem weet komt wel aan bod. Uitgebreid is het niet.

Zoals de meeste Romeinse keizers met een schrikbewind regeerde Caligula niet lang en stierf hij gewelddadig.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:17 uur

geplaatst: vandaag om 19:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.