menu

The Eyes and the Impossible - Dave Eggers (2023)

Alternatieve titel: De Ogen en het Onmogelijke

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Jeugdboek
Avontuur

256 pagina's
Eerste druk: Knopf, New York (Verenigde Staten)

'De ogen en het onmogelijke' is een avontuur verteld vanuit het perspectief van een hond. Johannes is een bijzondere hond en woont in een groot park aan zee. Hij is de Ogen – hij ziet alles wat er in het park gebeurt en vertelt dat aan de Oudsten, de drie Bizons. Zijn vrienden – een zeemeeuw, een wasbeer, een eekhoorn en een pelikaan – helpen hem; zij zijn de Hulp-Ogen. Samen houden ze de mensen en de dieren in het park in de gaten, ze waarschuwen elkaar bij gevaar en ze zorgen ervoor dat iedereen in vrede samen kan leven. Maar er zijn veranderingen op komst. Er komen steeds meer mensen in het park, ook gevaarlijke. En er komen geiten – een hele boot vol. Zij vertellen Johannes iets waardoor alles anders wordt...

zoeken in:

avatar van the Cheshire cat
4,0
De eerste paar hoofdstukken had ik nog zoiets van: oh nee, zoiets... maar al gauw werd het wat avontuurlijker en kwam alles meer tot leven en pakte het me wel.
Voor het verhaal begint deelt Eggers de lezer nog even mee dat er in zijn boek absoluut geen dieren worden vermenselijkt, maar dat gebeurt dan toch haha.. Weliswaar een stuk minder dan een.. Beatrix Potter, maar aan antropomorfisme ontkom je niet. Alsof een hond een broodje kalkoen afslaat omdat hem dat wordt voorgehouden door een crimineel, of zich druk maakt of een mens wel of niet geïnfecteerd zal raken door een bijtwond.

Aardige woordgrapjes, 2 in totaal : sinds dierenheugenis en hondvoerd in plaats van ontvoerd: de hondvoering deed me in de verte trouwens aan Stephen King denken.
Voorzien van schitterende illustraties van telkens 2 pagina's groot, in breedbeeld dus, in kleur; klassieke landschapsdoeken van beroemde kunstschilders waaronder onze eigen Jacob van Ruisdael - Een waterval in een bos. ca. 1660 en Paul Joseph Constantin Gabriël - Landschap bij Abcoude, 1860-1870. De illustrator Shaw Harris heeft de hond Johannes (verteller en protagonist) aan de landschappen toegevoegd en de kunstwerken zelf intact gelaten. Héél mooi gedaan!
Tussendoor ook nog eens fraai gekleurde bladzijdes.

Het boek gaat over vriendschap en vrijheid, maar vooral ook over de oprukkende mens en de natuur die daaronder te lijden heeft, al is de kritiek op de mens mij weer net iets te soft en te voorzichtig en ligt de boodschap er af en toe weer 's metersdik bovenop; het saamhorigheidsgevoel, we zijn er allemaal voor elkaar en we helpen elkaar... In de scène bijvoorbeeld dat Johannes zich een paar dagen terugtrekt in zijn holle boom. Dan denk ik: laat die hond met rust, laat hem gewoon even alleen en depressief zijn. Wat is daar mis mee? Nee, we moeten allemaal vrolijk door het leven.
Die scheurkalenderspreuk op blz.161 had ook echt niet gehoeven: Elk welkdenkend wezen weet dat de hele dag met jezelf bezig zijn het ergste is wat je kunt doen. Als je zorgen hebt, moet je eerst aan de zorgen van anderen denken, daarin schuilt de bevrijding. Met andere woorden: vrijheid begint zodra we onszelf vergeten. Mijn hemel, kan het nog erger?
Maar het verhaal kent ook fraaie stukken en heeft een paar aandoenlijke personages (Sonja, Helene..).
Al met al een meeslepend dierenboek dat lekker las ondanks dit warme kloteweer.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:21 uur

geplaatst: vandaag om 20:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.