menu

Astoria: John Jacob Astor and Thomas Jefferson's Lost Pacific Empire: A Story of Wealth, Ambition, and Survival - Peter Stark (2014)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch / Waargebeurd

366 pagina's
Eerste druk: Ecco, New York (Verenigde Staten)

Het avontuurlijke verhaal van de Astor-expeditie, die geleid werd door John Jacob Astor en van start ging in 1810. Tijdens de drie jaar durende reis waren de avonturiers voornemens een Amerikaans imperium te vormen aan de Noord-Amerikaanse westkust. Een aangrijpende sage waarin een groep ontdekkingsreizigers de strijd aanging met de natuur, honger en waanzin om de eerste Amerikaanse nederzetting aan de noordwestkust te vestigen en te openen wat de Oregon-trail zou worden. Hierdoor werden het landschap en de wereldwijde status van het land permanent veranderd in de hoop de roemruchte status van de natie een positieve impuls te geven en vooral de nodige kennis te vergaren over het ongerepte gebied dat ze betraden.

zoeken in:
avatar van LuukRamaker
4,0
Het zijn vooral de succesverhalen die hoogtij vieren binnen het geschiedeniscurriculum van de vaak patriottistisch ingestelde Verenigde Staten, maar daarnaast hebben zich binnen hun historie nog tal van andere gebeurtenissen afgespeeld die bijzonder interessant kunnen worden zodra er een licht op wordt geschenen. Dit boek, bijvoorbeeld, is een zeer intrigerende duik in een wat ondergesneeuwd geraakte ontdekkingsreis, die zich aan het begin van de negentiende eeuw op het Noord-Amerikaanse continent heeft plaatsgevonden.

Hoewel niet het ontdekken an sich centraal stond en vooral het vormen van een nederzetting een hoofddoel was, moet worden gesteld dat het meest boeiende hem zit in het totaal 'onvoorbereidbare' aspect ervan, gezien de reizigers' vele onvermijdelijke confrontaties met het onbekende. Het feit dat de onderneming zich bovendien op verschillende fronten afspeelt, draagt bij aan de aanhoudende lezenswaardigheid van het boek, doordat de auteur de door elkaar heen lopende verhaallijnen op bijna onmerkbare wijze met elkaar verweven heeft en nagenoeg alle betrokken partijen de aandacht lijkt te hebben geschonken die ze in de context verdienen.

Een aanrader voor mensen met een fascinatie voor befaamde ontdekkingsreizigers als Lewis & Clark, of Columbus & Raleigh, waarmee een hoopvolle en enthousiaste Thomas Jefferson de vermogende Astor ooit vergeleek, met het oog op de eventueel aanstaande kentering in de geschiedenis. Een dusdanig groot succes was niet voor de investeerder weggelegd, maar juist het reilen en zeilen van ongelukkige pioniers kan uitermate fascineren en ligt dan ook meer dan eens aan de basis van het succes van gelijkgestemde navolgers.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:43 uur

geplaatst: vandaag om 04:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.