menu

Le Roi des Aulnes - Michel Tournier (1971)

Alternatieve titel: De Elzenkoning

mijn stem
4,02 (21)
21 stemmen

Frans
Oorlog

413 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Het noodlot brengt de Parijse garagehouder Abel Tiffauges in 1939 via een arrestatie wegens de vermeende verkrachting van een jong meisje, een episode als postduivenverzorger in het Franse leger en Duitse krijgsgevangenschap naar Pruisen. Daar fungeert hij korte tijd als hulp van de jachtopziener op het landgoed van Goring voordat hij wordt overgeplaatst naar een door de SS gedreven opleidingsinstituut waarvoor hij jongens moet ronselen.

zoeken in:
Richardus
Geen reacties, en maar 4 stemmen? Dat snap ik niet... Dit is toch een enorm beroemd boek, van een geroemd schrijver? Of leef ik nou in een ander universum?

Ik vond de thematiek bij tijd en wijle moeilijk te begrijpen, maar tegelijk uiterst intrigerend.
Voor mijn gevoel (en herinnering) viel het boek in twee delen uiteen: van het opgroeien van de hoofdpersoon in het internaat, en zijn volwassen leven in dienst. Het eerste gedeelte blonk uit in overweldigend mooi taalgebruik en stijl. Dit was in het latere gedeelte minder magisch maar daar hield het bijzondere verhaal de aandacht goed te pakken. Ik vermoed dat dit precies de hele opzet was van Tournier...

Toch vond ik op de een of andere manier (ik zal er nog 'ns over nadenken waarin 'm dat zit) De Meteoren van deze schrijver beter, indrukwekkender. Ik zal er nog eens de inzet voor plegen deze toe te voegen

Ik twijfel bij De Elzenkoning tussen 4 en 4.5*...

avatar van Radiguet
5,0
Dit is wellicht het enige boek dat ik zonder enige twijfel 5* geef. Ik ben nog nooit zoveel non sens maar toch ook heel veel sens in één boek tegengekomen, nog nooit zoveel fantasie en diepte, nog nooit zo'n exceptioneel taalgebruik, nog nooit zulke huiveringwekkende beschrijvingen en wellicht het enige werk waarbij ik het einde zie als absolute perfectie. De Elzenkoning is bijzonder moeilijk om te lezen maar dit meesterwerk verrijkt je leven dan ook - en elke keer dat je het leest zul je tot de frustrerende conclusie komen dat je nog lang niet alle thematiek begrepen heb. Ik vind het bijzonder jammer dat de user op deze site met de meest intelligente reacties, erCee, hier nog niet gereageerd heeft.

4,5
Aca
Prachtige roman met een intrigerende en bizarre hoofdfiguur, de garagehouder Tiffauges wiens leven beheerst wordt door symbolen. Zijn geschiedenis- waarbij hij passief alles ondergaat wat hem overkomt, overtuigd van het grote plan daarachter- valt samen met de opkomst en ondergang van het Derde Rijk. De bizarre setting is gebaseerd op werkelijke plekken en gebeurtenissen (die Heck-runderen bestaan nog steeds las ik ergens)

Het minst interessant vond ik de passages met Ephraïm, omdat over de Holocaust al een aantal magistrale boeken zijn geschreven en zijn bekentenissen weinig toevoegen. De uitleggerigheid (bv met betrekking tot de haren waarvan de naaister zo schrok) was ook overbodig. Het kan zijn dat dit in 1971 nog nauwelijks bekend was natuurlijk. De eindpassage met Ephraïm is wel prachtig.

avatar van eRCee
2,5
Dit moet maar eens op de lijst. Zie ook dat mijn nick hier al gevallen is, beetje teveel eer maar goed, ben wel benieuwd geworden.

avatar van eRCee
2,5
Behoorlijk ongrijpbaar boek, vol symboliek, semantische spelletjes en intrigerende maar eerlijk gezegd vrij onzinnige analyses. Naarmate ik verder vorderde in De elzenkoning nam mijn interesse af, en dat komt deels doordat het verhaal uit zoveel losstaande episodes bestaat, met elk een totaal andere setting en weinig narratieve samenhang. Het eerste gedeelte, op de kostschool, beviel me eigenlijk nog het beste. Maar op een gegeven moment zit er haast geen ontwikkeling meer in de duiding van het hoofdpersonage en blijft De elzenkoning dus vooral hangen in symboliek. Ik kon er weinig mee en vind het vooral inhoudelijk een beetje een zeepbel. Stilistisch lijkt het boek me ook niet heel bijzonder overigens. Tegenvallend.

avatar van Pythia
eRCee schreef:
Tegenvallend.


Mooi. Die kan dan na jaren worden afgevoerd van mijn te lezen lijst.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:52 uur

geplaatst: vandaag om 15:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.