menu

Unconfessed - Yvette Christiansë (2006)

Alternatieve titel: Sila Van Den Kaap

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch / Sociaal

360 pagina's
Eerste druk: Other Press, New York (Verenigde Staten)

Een literaire verbeelding van 19e-eeuwse rechtsstukken om slavernij in Zuid-Afrika te thematiseren. Sila van den Kaap was eigendom van Jacobus Stephanus van der Wat uit Plettenberg Bay. De tot slaaf gemaakte vrouw ging van meester naar meester en van plantage naar plantage. In een daad van wanhoop pleegde ze de ultieme misdaad als moeder: ze vermoordde haar zoontje Baro. In haar nieuwe bestaan gaat ze als een lege kinderloze huls van gevangenis naar gevangenis. Haar executiedatum zou op 30 april 1823 vallen, maar door een machtsovergang tussen de Nederlandse kolonisten en de Britten werd haar toch gratie verleend. Haar onvrije bestaan eindigde op de notoire gevangeniskolonie Robbeneiland. Sila brengt haar dagen door op de steengroeve van de gevangenis. Stenen breken voor de de straten en muren van Kaapstad. Ze denkt terug aan de dag dat haar kindertijd eindigde toen slavenhandelaren haar dorp binnenvielen en de dorpelingen opjoegen als loslopend wild. En Sila denkt terug aan haar voormalige meesters, zoals hoe 'Oumiesies' ofwel 'Oude dame' in haar testament liet opnemen dat haar tot slaaf gemaakten vrije mensen zouden worden. Maar haar zoon Theron vernietigde het testament en ontnam Sila daarmee elke hoop op een bestaan als een vrij mens. Sila denkt met pijn en blijdschap terug aan haar gestolen kinderen. In haar verbeelding is ze als een grote vogel die haar nageslacht beschermend in haar vleugels neemt en met hen zal ze naar de hoogste tak vliegen. Naar een plek waar slavenhandelaren niet kunnen komen.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
De rijke binnenwereld van een tot slaaf gemaakte ziel. Of zoals de Zuid-Afrikaanse Yvette Christiansë in 'Unconfessed' (2006) raakt aan datgene wat voor geen enkel mens afgepakt kan worden: de verbeelding. Tot slaaf gemaakte Sila van den Kaap heeft geen beschikking meer over wat er mer haar lichaam gebeurt of wie eraan mag zitten. Talloze verkrachtingen en gruwelijke lijfstraffen. Haar bloedeigen kinderen worden stelselmatig van haar afgepakt. Er wordt haar een christendom opgelegd waarin zij een ondergeschikte rol heeft ten opzichte van witte medemensen. Zelfs een juridisch vastgelegde vrijheidsbelofte van een voormalige slavenhoudster blijkt weinig bindend wanneer de zoon besluit om zijn moeders wens naast zich neer te leggen. Maar met elke afstompende vernedering bijt Sila zich vast in het beetje invloed wat ze zelf kan uitoefenen op de wereld. Het brengt haar tot de ultieme zonde als ze haar eigen zoon vermoordt om hem verdere martelingen te besparen.

'Unconfessed' (2006) is opgezet als een episodische verzameling gedachtestromen waarin Sila van den Kaap vat probeert te krijgen op haar tegenstrijdige emoties. Voor de buitenwereld lijkt een zwaar getraumatiseerde Sila haar verstand te hebben verloren, maar middels haar gesprekken met de geest van haar overleden zoon reconstrueert ze het immense onrecht dat haar is aangedaan. Zo oordeelt ze over de witte plantagehouders die nu zo hardvochtig over haar oordelen. Met haar bittere observaties fileert ze hun egoïsme en kromme wereldbeeld. Zelfs richting goedbedoelende witte mensen als slavenhoudster Oumiesies en haar oprechte voornemen om Sila met haar kinderen vrijheid te verlenen. Maar ook deze kloeke madam liet een puinhoop achter toen ze weigerde om haar tot slaaf gemaakten vrij te laten tijdens haar eigen leven. Haar blinde vlek naar zoon Theron maakte dat zij werkelijk geloofde dat haar tot slaaf gemaakten gratie zouden worden verleend. Voor Sila is 't de grootste deceptie dat een geprivilegieerd iemand zo in haar eigen belangrijkheid kon geloven, zelfs wanneer de alledaagse realiteit daar geen aanleiding toe gaf.

'Unconfessed' (2006) is meer karaktergedreven dan plotgedreven. In deze roman vooral veel introspectieve beschouwingen van iemand die innerlijke waarheden ontrafelt omdat ze haar vat is verloren op tijd en ruimte. Haar eigen trauma als een middel om tot de kern te komen van groot maatschappelijk onrecht. Schrijfster Yvette Christiansë brengt Sila's onverzettelijkheid tot leven met een poëtische stijl vol magisch-realistische elementen en naturalistische beschrijvingen van Sila's gevangenisbestaan op de Robbeneilanden. Toch werkt dezelfde meanderende opzet óók een tikkeltje vermoeiend door de continue tijdssprongen en een subjectieve vertelster die haar eigen realiteit schept. Uiteindelijk komen de eindjes bij elkaar in enkele bikkelharde sleutelmomenten, maar het narratief raakt te vaak spanning kwijt met bloemrijke terzijdes. Al blijft Sila van den Kaap zonder meer een ijzersterke ik-verteller als een tot slaaf gemaakte die eindeloos meer lagen heeft dan haar afhankelijke positie doet vermoeden. Haar verbeelding en menselijkheid klinken luider dan haar gevangen zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:32 uur

geplaatst: vandaag om 01:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.