menu

Long Walk to Freedom - Nelson Mandela (1994)

Alternatieve titel: De lang Weg naar de Vrijheid

mijn stem
4,25 (12)
12 stemmen

Engels
Autobiografisch

751 pagina's
Eerste druk: Little, Brown & Co., Londen (Verenigd Koninkrijk)

Nelson Mandela blikt terug op zijn strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika. Hij vertelt over zijn vroegste herinneringen, zijn jeugd, de dieptepunten - waaronder 27 jaar gevangenschap - en het hoogtepunt: zijn verkiezing tot president in 1994.

zoeken in:
3,5
Misschien staat Mandela bekend om wijze woorden en historische speeches, maar hij is geen groot schrijver. Zo verliest hij zich nog wel eens in details, waardoor z'n autobiografie best langdradig kan zijn. Toch bleef ik lezen, omdat het verhaal niet alleen leerzaam maar vooral bijzonder is: als je niet weet dat het echt gebeurde, zou je het al snel ongeloofwaardig noemen. De meeste heldenverhalen stammen uit de oudheid, maar dit is er één uit de recente geschiedenis.

Het kan ook niet lang duren tot de levensloop van Mandela verfilmd wordt. Dit boek volgt in ieder geval de precieze lijnen van een typische kanshebber bij de Oscars: eerst is er het succes, daarna lijkt het niet meer goed te komen, en het eindigt met een wonderbaarlijke climax.

3,5*

4,5
Inderdaad geen groot schrijver, maar wel een indrukwekkend verhaal. Regelmatig kippenvel.

4,0
Inderdaad geen groot schrijver, maar wel een indrukwekkend verhaal. Regelmatig kippenvel.


Ben het hier helemaal mee eens. 4*

avatar van Lalage
De film vond ik erg goed, dus ga die vooral bekijken.

avatar van devel-hunt
4,0
Juist omdat hij geen groot schrijver is, feitelijk helemaal geen schrijver is, leest het boek eerlijk, makkelijk en authentiek weg. De schrijfstijl is persoonlijk en direct. Waardoor je jezelf echt kan verplaatsen hoe zijn gevangenschap en andere gebeurtenissen hebben aangevoeld. Hij neemt je wel mee.

avatar van Jason82
Ik kwam dit boek tegen in een boekhandel in het mooie Zierikzee en heb het gekocht. Iets zegt me dat iedereen dit boek een keer gelezen moet hebben. ?

avatar van stambec
Jason82 schreef:
Ik kwam dit boek tegen in een boekhandel in het mooie Zierikzee en heb het gekocht. Iets zegt me dat iedereen dit boek een keer gelezen moet hebben. ?
Leuk om te zien dat bij alle boeken waar ik interesse in heb, ik een reactie van jou tref. Heb je hem inmiddels gelezen?
De boeken van Primo Levi, Rudolf Vrba en Joseph Oubelkas hebben mijn interesse in de biografische literatuur gewekt. Deze staat hoog op mijn lijst. Nog andere tips?

Gast
geplaatst: vandaag om 04:05 uur

geplaatst: vandaag om 04:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.