menu

Under Milk Wood - Dylan Thomas (1954)

Alternatieve titel: Onder het Melkwoud

mijn stem
3,79 (12)
12 stemmen

Engels
Toneelstuk
Psychologisch

82 pagina's
Eerste druk: Dent & Sons, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De inwoners van Llareggub slapen, dromen en spreken in hun slaap met de doden, en vullen vervolgens hun dag zoals ze dat altijd doen, tot het weer nacht wordt. Over een periode van een etmaal wordt er een totaalbeeld geschetst van het leven van de schuldeloze dorpsbewoners van het kleine vissersplaatsje in Wales. Hierbij geven meer dan 50 bewoners van het dorpje, waaronder lyrische predikant, de geile zeeman, de oude mosselvissers en de deugniet Boyo verslag van hun wedijveren en onhebbelijkheden.

zoeken in:
avatar van JJ_D
2,5
Gelezen in en met zicht op Laugharne, het schrijversheiligdom van Dylan Thomas...met ergens aan de einder het deemsterende Milk Wood – kwestie van u deelgenoot te maken van de sfeer, de geladen spanning, het verwachtingsvol geritsel van omgeslagen bladzijden…

Was ‘Under Milk Wood’ in zijn tijd baanbrekend, gedurfd, gloednieuw? Jazeker! Vandaag blijft mijns inziens echter vooral het historisch experiment over, een zichzelf herhalende formule van barokke overdaad – toch in de naar verluidt zeer getrouwe vertaling van Hugo Claus. Grappig, psychologisch inzichtelijk, organisch geconstitueerd? Jazeker, soms althans! Maar tegelijk ook bij vlagen moeilijk verteerbaar en behoorlijk zelfingenomen met de er vingerdik opgelegde, tot poëzie verheven vulgariteit van de gewone man.

Dus, waardevol of niet? Zeer zeker, doch als artefact uit het verleden. Op scène anno 2010 (met Jan Decleir verdorie!) werkte dit hoorspel nochtans behoorlijk goed, al had ik toen al het gevoel dat de taal te volgestouwd is om goed, grondig, volkomen te kunnen savoureren… Enfin, misschien proberen we over een jaar of vijftien nog eens?

2,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 02:36 uur

geplaatst: vandaag om 02:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.