menu

The Enchantress of Florence - Salman Rushdie (2008)

Alternatieve titel: De Verleidster van Florence

mijn stem
3,50 (7)
7 stemmen

Engels
Sprookje / Historisch

357 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

De Mogol van de liefde, zo noemt de jonge Europeaan zich, die als verstekeling aan boord van een schip terechtkomt om het als vorst te verlaten. Dit is het begin van een schelmenroman die zich al snel ontpopt tot een koningsdrama. Want de jongeman komt een troon opeisen: hij beweert het kind te zijn van een vergeten prinses, de Zwartogige, die ooit een Florentijnse huursoldaat had verleid en daarom de verleidster van Florence werd genoemd.

zoeken in:
avatar van cortez
4,5
Van dit boek ben ik heel erg onder de indruk. Ik had ooit eens aan de Duivelsverzen begonnen, en net als zovelen weer aan de kant gelegd.

Hier was het tegenstelde waar. Dit boek kon ik gewoon niet naast me leggen. Je wordt gewoon van het ene verhaal, naar het andere geblazen. In essentie zijn er twee verhaallijnen. De blondharige persoon, de mogol de l' amore, die aanspraak meent te maken op de troon van een Oosters rijk, doch niet geloofd wordt. Hij maakt z'n verwantschap duidelijk aan de keizer en dit is de tweede verhaallijn: de avonturen van Argalia de Florentijnse Turk en de zwartogige prinses en haar evenbeeld De Spiegel. Tevens spelen Argalia's twee vrienden hier een belangrijke rol (Nicolo Machiavelli en een neef van Amerigo Vespucci).

Zo worden twee werelden uitvoerig behandeld: Florence onder de Medici en een Oosters rijk (ws Hindoestan). Maar dit boek bevat zoveel meer: veldslagen, moorden, liefdesgeschiedenissen, Zwitserse albino reuzenhuurlingen, janitsaren, tovenaars, hekserij, etc. De rijke fantasie van Rushdie beschrijft talloze verbazingwekkende gebeurtenissen. We moeten dit verhaal dan ook lezen als een hedendaags sprookje.

Prachtig!

avatar van cortez
4,5
Link naar een videofragment van een bespreking op Klara.be:

http://www.klara.be/cm/klara/1.104-searcharticle?directarticle=1.14289&article=1.14289

3,5
In mijn regelmatige bezoekjes aan de talrijke Selexyz, De Slegte en Van Stockum-winkels in mijn omstreken liep ik elke keer weer tegen deze The Enchantress of Florence aan. Het plot intrigeerde me, maar na wat onderzoek te doen las ik vrij veel negatieve recensies. Daarnaast sprak de naam Salman Rushdie me niet zo aan. Ik kende de man eigenlijk alleen van de beroemde fatwa die op hem uitgesproken was in verband met The Satanic Verses en had me nooit inhoudelijk in hem verdiept. Het was dan ook eigenlijk meer toeval dat ik dit boek laatst in de aanbieding zag liggen en toch impulsief besloot hem maar eens te proberen.

En het was eigenlijk wel wat ik ervan gehoopt en verwacht had, gezien het plot. Een fijne mengeling van een boeiende geschiedenisles en een sprookje. De mix was ook lang niet zo ongeloofwaardig als ik dacht, omdat veel elementen van sprookjes, zoals heksen, magie en wonderen, tot op zekere hoogte best wel in het tijdsbeeld van de renaissance thuishoren. Juist misschien wel door sommige surrealistische scenes leek alles vrij natuurlijk en logisch binnen de context van het verhaal.

De gedachtenkronkels van Akbar de Grote waren ook erg vermakelijk en interessant. Hij lijkt z'n tijd ver vooruit te zijn geweest in denkbeeld en ideologie.

De andere verhaallijn vond ik iets minder geslaagd, en vooral daarin kwam één van de knelpunten in Rushdie's schrijfstijl voor mij naar boven: hij heeft nogal de neiging heel veel namen te droppen, ze heel kort te introduceren, dan pagina's lang met rust te laten en vervolgens weer doodleuk in het verhaal te verweven. Normaal stel ik me er toch altijd wel op in om alle karakters die in een boek langskomen in me op te nemen en als het ware hun eigenschappen te construeren en hun connecties met elkaar gestructureerd bij te houden maar hier moest ik op een gegeven moment de knop omzetten, en ervoor kiezen om een groot deel van de namen gewoon te negeren en naast me neer te leggen.

Na deze 'gestaltwisseling' las het eigenlijk prima weg, en vond ik het ook wel mooi dat op het einde de cirkel rond word gemaakt en alle verhaallijnen aan elkaar worden geknoopt en definitief worden verklaard, want daar had ik eigenlijk niet meer op gerekend.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:34 uur

geplaatst: vandaag om 12:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.