menu

Roots: The Saga of an American Family - Alex Haley (1976)

Alternatieve titel: Roots, Wij Zwarten

mijn stem
3,65 (13)
13 stemmen

Engels
Autobiografisch

704 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Kunta Kinte wordt ontvoerd uit zijn dorpje in Afrika, verkocht aan slavenhandelaren en naar Amerika verscheept. Hij tracht te ontsnappen, maar het is tevergeefs. Op de plantage waar hij werkt volgen we zijn leven, liefde, vriendschap en ontberingen, die beinvloed worden door onder meer revoluties, de Burgeroorlog en slaven opstanden.

zoeken in:
4,0
Prachtig boek en ook sterk verfilmd. Aanrader!

avatar van FisherKing
2,0
Ik kwam er bijna niet doorheen, een soort opgewaardeerde bouquet-reeks. Nauwelijks iets verrassends. Vond de mini-serie op tv vele malen sterker.

2,5
Het idee van het boek is sterk (je familie traceren, helemaal terug naar Afrika) en het zou een een prachtige/huiveringwekkende achter kunnen laten, voor wat betreft de slavernij in Amerika.

Maar wat is het allemaal matig geschreven zeg. Plus dat de delen van het boek waar het meeste tijd in gaat zitten, tegelijkertijd de delen zijn waar je volgens mij het minst zeker over kan zijn of het daadwerkelijk zo gebeurd is.

nipt 2,5 *

avatar van Panta Rei
Serie wordt nu herhaald op RTL 4.

avatar van manonvandebron
4,0
Het is een hele kluif. Het begint in de achttiende eeuw met Kunta Kinte die opgroeit in de traditionele cultuur van Gambia. Hoogtepunten zijn de overvaart op het slavenschip en de scènes waarin Kunta aan z'n dochter Kizzy uitlegt dat hun familiewortels in Afrika liggen. Sommige stukken zijn langdradig, maar uiteindelijk heeft elke generatie wel iets interessants. De Amerikaanse geschiedenis zit erin verwerkt, met de Burgeroorlog en de aanleg van de eerste spoorwegen. Over de generaties komen we uiteindelijk bij Alex Haley zelf uit. Hij is archieven ingedoken en is naar Gambia getrokken om onderzoek te doen rond z'n voorouders. De betrouwbaarheid van de mondelinge overlevering is twijfelachtig en Haley werd van plagiaat beschuldigd. Deze familiegeschiedenis is zeker het lezen waard, maar dan als losjes op de realitiet gebaseerde fictie.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:45 uur

geplaatst: vandaag om 10:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.