menu

Popcorn - Ben Elton (1996)

mijn stem
3,53 (15)
15 stemmen

Engels
Humoristisch / Thriller

298 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Bruce Delamitri is een succesvolle filmregisseur. In zijn films staan moord en seks centraal. De man wint een Oscar voor 'Ordinary Americans', een film over een koppel dat willekeurig mensen neerknalt, zonder reden. Dat is fictie, maar tegelijkertijd loopt er in de VS een koppel rond, 'The Mall Murderers', die net als in de film, een massa moorden pleegt. Draagt de regisseur mee de verantwoordelijkheid voor de moorden?

zoeken in:
avatar van Pieter
4,5
Alweer een briljant boek van Ben Elton!

Net zoals in "Dead Famous" duikt Elton terug in de wereld van de televisie-en filmwereld en onderzoekt hun belang in onze hedendaagse maatschappij. Met weer de nodige witty one-liners, laat hij duidelijk zien dat hij heeft meegewerkt aan de Blackadder-reeks maar er zijn ook verschillende Pulp-Fiction-echo's te horen. Naast een ontzettend grappig boek weet Elton ook een ongemeend spannende thriller (vreemd dat dit hier niet bij de genre-aanduiding staat) neer te schrijven, die zich voor het overgrote deel maar op 1 locatie afspeelt met een handvol personages. En hij kan zelfs een thriller schrijven die ook nog eens een mens aan het denken zet. De laatste hoofdstukken en de epiloog sporen de lezer aan na te gaan hoe ver hij zijn verantwoordelijkheid zal nemen voor de acties die hij doet.

Elton begint toch wel mijn favoriete schrijver te worden. 4,5*

avatar van Pieter
4,5
Dat einde blijft maar in mijn hoofd rondspoken. Volgende keer lees ik het terwijl ik luister naar "Happiness is a Warm Gun" van de Beatles. Dit boek gaat toch nog een plaatsje hoger in mijn top 10.

avatar van Abubakari
2,5
Vorig jaar las ik High Society van Ben Elton, dat vond ik een erg te gek boek en daardoor waren mijn verwachtingen hooggespannen toen ik aan Popcorn begon. Popcorn viel me echter wat tegen. Het idee is wel aardig, maar de uitwerking niet zo. Ongeloofwaardige personages in een slap thrillerverhaal over twee losgeslagen killers en een regisseur. Vijfje.

avatar van Insignificance
4,5
Beter dan dit kan niet. De koning van Hollywood, twee massamoordenaars, een stervende Playboy-centerfold, een uitgemergelde oude feeks van een ex-vrouw, een verwend, sexy, huilend tienertje, bloed, wapens.. We hebben het allemaal!
En of!

Geweld als vermaak. En betekenisvolle kunst. Volgens Bruce Delamitri althans. Een populaire regisseur van brute films die op het punt staat een koekje van eigen deeg te krijgen. Maak daar maar koek van. Of koeken.

Een stel koelbloedige moordenaars die net zo makkelijk iemand om leggen als een wipje maken. In zijn huis. En dan ziet hij de ironie er ineens niet meer zo van in. Ik wel. Kon er om lachen ook. Bruce is nogal opvliegerig, schuim op de bek bij de minste kritiek en zo, altijd zijn mening klaar. Schitterend figuur. Ik zie 'em zo voor me, te briesen. Denk dat het stelletje wel op goedkeuring van Oliver Stone kan rekenen. Natural Born Killers, ja. Een van de films waaraan je niet ontkomt. Een andere is, inderdaad, Pulp Fiction.

En zo zijn er nog wel een aantal te bedenken. Eltons humor ligt mij wel. Bungelend tussen satire en zwart, zeg maar. En alles wat er om vraagt lekker in de zeik nemen. Ja, erg goed mee vermaakt, dit Popcorn werkje.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:36 uur

geplaatst: vandaag om 18:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.