menu

Otkrytoje Slovo - Lidija Tsjoekovskaja (1976)

Alternatieve titels: Het Open Woord | Открытое Слово | Les Bijoux Discrets #7

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Russisch
Verhalenbundel
Kunst en Cultuur / Politiek

111 pagina's
Eerste druk: Chronika, New York (Verenigde Staten)

De verzamelbundel ‘Het Open Woord’ bevat de tekst van veertien toespraken, ofwel open brieven, uit de periode 1965-1974. Deze teksten verschenen eerder in samizdat. Een aantal belangrijke en uiteenlopende gebeurtenissen uit het leven van de Russische intelligentsia komen er in naar voren; in een periode waarin deze gebeurtenissen niet in het openbaar konden worden besproken, maar desondanks niet zonder reactie en protest zouden mogen passeren. Te midden van een sfeer van leugens en angst, wil de schrijfster een kalme, maar krachtige stem laten horen. Brieven zijn onder andere gericht aan de redactie van het periodiek Izvestija, aan een uitgever van jeugdliteratuur of nog aan het presidium van de Unie van Sovjetschrijvers. In de brieven komen schrijvers als Michail Sjolochov of Aleksander Solzjenitsyn als hoofdpersoon naar voren.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De Nederlandse vertaling van deze bundel verscheen op 16 mei 2023 bij de Amsterdamse uitgever A.A. Hoogteiling.

Recensie van 17 mei 2023 door Michel Krielaars in NRC (let op: €):
Een schrijfster die laat zien waarom Rusland de staatsterreur tegen de eigen burgers niet kan verwerken
‘Wanneer een samenleving zich geen rekenschap geeft van haar geschiedenis, loopt ze het risico dat dezelfde mechanismen van repressie zich herhalen’
aldus de schrijfster.

Recensie door Emmanuel Waegemans op de website van doorbraak.be:
‘Zwijgen steunt het despotisme’, geschiedenis herhaalt zich in Rusland
Wat nu immers gebeurt in Rusland, vertoont zoveel parallellen met wat Tsjoekovskaja in deze bundel beschrijft, dat we alleen maar kunnen concluderen dat de geschiedenis zich herhaalt. En dat na vijf jaar perestrojka en glasnost, na tien jaar democratisering onder Jeltsin, na twintig jaar bewind van Poetin. Dit is het resultaat na een kwarteeuw vrijheid, de eerste keer in de Russische geschiedenis dat vrijheid in dergelijke mate mogelijk was. Blijkbaar iets waartoe Russen niet in staat zijn of niet aankunnen.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:27 uur

geplaatst: vandaag om 21:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.