menu

The Big Con: How the Consulting Industry Weakens Our Businesses, Infantilizes Our Governments and Warps Our Economies - Mariana Mazzucato en Rosie Collington (2023)

Alternatieve titel: De Consultancy Industrie: Hoe Consultants Bedrijven Verzwakken, Overheden Uithollen en Economieƫn Schaden

mijn stem
geen stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Politiek

357 pagina's
Eerste druk: Allen Lane, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Er was een tijd dat vooral bedrijven zich door consultants lieten adviseren. Sinds de jaren tachtig schakelen ook overheden en instellingen op grote schaal consultancybureaus in. Inmiddels zijn we te afhankelijk geworden van bedrijven als McKinsey, PwC, Deloitte en KPMG. Consultancy belemmert innovatie en vertroebelt zakelijke en politieke verantwoordelijkheden. De adviesbureaus wekken ten onrechte de indruk objectieve expertise aan te bieden. Heel veel belastinggeld vloeit naar de adviessector, maar de toegevoegde waarde is twijfelachtig. Mazzucato en Collington leggen machtsverschuivingen en afhankelijkheden bloot. Ze pleiten voor financiële en intellectuele versterking van overheden en instellingen. Ze laten zien hoe daarmee de publieke sector en onze democratie weer versterkt kunnen worden. Zeker voor de aanpak van grote maatschappelijke vraagstukken als de klimaatcrisis en de groeiende ongelijkheid in de wereld is een herijking hard nodig.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
geplaatst:
De Groene Amsterdammer plaatste op 17 mei 2023 op haar website een ingekort hoofdstuk uit de Nederlandse vertaling van dit boek. Uit die verkorting blijkt ook de nogal kritische houding van Mariana Mazzucato en Rosie Collington ten opzichte van de consultancy-industrie:
Een placebo als alibi – De Groene Amsterdammer
Regeringen en bedrijven huren consultancybureaus in voor advies over een beter klimaatbeleid. Dit blijkt vaak slechts voor de bühne. In werkelijkheid dienen de adviseurs vooral de belangen van hun lucratieve klanten. Daarmee maken ze de aarde verder kapot.
Consultancybureaus zijn een vorm van politieke oppositie tegen de overgang naar een groene economie

avatar van eRCee
geplaatst:
Interessant onderwerp weer van Mazzucato.

avatar van mjk87
geplaatst:
Deze gaat inderdaad op de stapel.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:21 uur

geplaatst: vandaag om 21:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.