menu

Nieuwe Bijbelse Miniaturen - Carel ter Linden (2020)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur

262 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

De Bijbelse verhalen vormen een schatkamer aan wijsheid en inspiratie. Zij zijn van alle tijden en dus ook van vandaag. In 'Nieuwe Bijbelse miniaturen' laat Ter Linden opnieuw de verborgen boodschappen zien van deze verhalen, die onze cultuur zo diepgaand hebben beïnvloed. Zo vertelt het verhaal van Jakob en Ezau hoe twee volken hun onderlinge wantrouwen overwinnen en elkaar vinden. Ruth vertelt over hoe liefde en humaniteit twee mensen met elkaar verbinden ondanks obstakels uit het verleden. Job is een man die, van zijn hele bezit en zijn kinderen beroofd, zijn God ter verantwoording roept. God komt daarop met een onverwacht antwoord.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
4,5
geplaatst:
Bijbelse Miniaturen (2018) en Nieuwe Bijbelse Miniaturen (2020) beginnen allebei met een inleiding waarin de auteur uiteenzet hoe hij, door de jaren heen, is gaan denken en geloven.
Ter Linden schrijft:

“Wat de Bijbel ‘God’ noemt, is in mijn ogen een heilig krachtenveld van eeuwige beginselen: liefde, trouw en recht, bevrijding uit onrecht en onderdrukking, vergeving en verzoening. Eeuwige beginselen die het bijbelse Israël op een heel eigen manier en met vallen en opstaan aan het leven zelf heeft afgelezen en in allerlei verhalen gestalte gegeven.”

In het eerste deel worden 70 Bijbelverhalen in korte drie-minuten-teksten (oorspronkelijk bedoeld voor de radio) verteld en uitgelegd. In het tweede boek worden nog eens 56 teksten toegevoegd die wat langer zijn en een stukje dieper gaan. De stijl van Carel ter Linden is glashelder. Hij raakt de kern van de verhalen en doet dat zonder omhaal van woorden. Ieder woord is gewikt en gewogen. En ik heb het idee dat de schrijver zich vooral ook richt op mensen die niet wekelijks een kerk bezoeken.

Het zijn prachtige vertellingen van de Bijbelverhalen die het hart raken. Dat de dominee een theologische mening heeft is duidelijk, maar nergens dringt hij die op in zijn uitleg. Dat is respectvol en pastoraal wijs. De Bijbelverhalen zijn het waard om door te geven aan volgende generaties, ook als cultureel erfgoed. De theologie hobbelt daar achteraan en kan eigenlijk best gemist worden. Vertellen is de grote kracht van deze dominee. Zijn theologische concepten mogen interessant zijn, ze zijn naar mijn idee een korter leven beschoren. De verhalen nemen we mee.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:29 uur

geplaatst: vandaag om 04:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.