menu

Groeten uit Benidorm - Hendrik Groen (2023)

mijn stem
4,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Humoristisch / Sociaal

220 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Zestigers Theo en Cobie hebben het na tientallen jaren huwelijk nog altijd goed samen en genieten van de vrijheid van hun pensioen. Joop en Hannie, een bevriend stel, hebben elkaar daarentegen weinig anders te bieden dan gekibbel en geklaag. De dagelijkse sleur is Joop en Hannie een last, maar grote veranderingen zijn zo mogelijk nog erger. Ieder jaar twee weken met de caravan op de Veluwe, verder reikt hun ambitie niet. Tot ze bij het gezamenlijke kerstdiner weer eens uitgebreid klagen over het Hollandse weer, en de enthousiaste Cobie hen overhaalt om de grijze wintermaanden gezellig met z’n viertjes door te brengen in Benidorm. Altijd lekker weer, en als je je huis aan expats verhuurt, kun je er zelfs aan verdienen. Dat laatste argument geeft de doorslag: de twee stellen wagen het erop. Eenmaal aan de Costa Blanca kan Joop tot zijn eigen verrassing de couleur locale wel waarderen: de zonnige terrasjes, de Hollandse cafés en zelfs de bingo- en karaoke-avondjes. En, ook goed tegen de sleur, hij ontmoet er aardige nieuwe mensen. Ook Cobie en Theo vermaken zich uitstekend. Hannie daarentegen voelt zich juist met de dag eenzamer. De spanningen tussen Hannie en Joop nemen langzaam maar zeker toe. Tot er niet veel meer nodig is om hun vakantie in Benidorm krakend te laten ontsporen.

zoeken in:
glimmerman270
geplaatst:
Wanneer Coby en Theo samen met hun vrienden Joop en Hannie naar Benidorm gaan om aldaar een paar maanden te overwinteren, ontstaan er al snel spanningen tussen Joop en zijn vrouw Hannie. Of beter gezegd: het eeuwige kibbelen wordt voortgezet in Benidorm.

Hannie haar leven is niet zo verlopen zoals ze dat graag had gezien: een kindje krijgen.
Joop, haar man heeft na deze teleurstelling vanaf dát moment altijd een ontevreden verbitterde vrouw om zich heen. Hij heeft het er moeilijk mee en van liefde is allang geen sprake meer van zijn kant.

Wanneer Joop in Benidorm het vriendinnenduo 'Sue' en 'Monique' leert kennen en deze intergreren in hun vriendengroepje wordt Hannie er niet makkelijker op, aangezien ze enorm jaloers is als ze merkt dat Sue wel erg graag met Joop omgaat. Ontevredenheid is immers een ideale voedingsbodem voor o.a jaloezie. Daarnaast hoort het verdriet en de tragiek van Hannie's leven toch écht de boventoon te voeren....én het plezier van anderen en dan vooral van haar man Joop hoort daar niet bij.

Sharon
geplaatst:
Theo en Cobie zijn al jaren bevriend met Joop en Hannie. Met zijn vieren besluiten ze om twee maanden te overwinteren in Benidorm. Waar het huwelijk van Theo en Cobie na tientallen jaren nog altijd liefdevol en gezellig is, is dat bij Joop en Hannie wel anders.

Bij Hannie lijkt het glas altijd halfleeg. Ze is voornamelijk negatief en heeft nergens zin in. Hierdoor raakt Joop regelmatig geïrriteerd, geeft steken onder water en kibbelen ze heel wat af. Het huwelijk van Joop en Hannie is eigenlijk gewoon op, maar naar een relatietherapeut gaan vindt Joop belachelijk, volgens hem is dat geld door de plee spoelen.

Alle clichés komen aan bod. Van Hollandse cafés, bitterballen en bingo- en karaoke-avondjes. Joop ontmoet nieuwe mensen en bloeit op, ook Theo en Cobie vermaken zich uitstekend. Hannie wordt daarentegen steeds negatiever, jaloerser en nog eenzamer.

Door de vlotte en humoristisch schrijfstijl is het een fijn boek om te lezen, maar een echt hoogstaand verhaal is het niet. Dit boek kan wederom helaas niet tippen aan de dagboeken van dezelfde auteur.

5,0
In één ruk uitgelezen, dus dat zegt genoeg!

Heb me wel geërgerd aan Hannie, zeg. De negativiteit zelve, dat mens.

avatar van Donkerwoud
Het lijkt me best naar als je hele oeuvre bestaat uit dit soort Omroep Max-gezelligheid...

Gast
geplaatst: vandaag om 21:22 uur

geplaatst: vandaag om 21:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.